28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Januar 2015 09:07

Zenica: 1.150

Grupa konceptualnih umjetnika provela je akciju u više gradova Bosne i Hercegovine kako bi javnosti skrenula pažnju na neke od najvažnijih problema s kojima se naše društvo susreće. Pored Mostara, grafiti su rađeni i u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Ljubuškom, Žepču, Gornjem Vakufu i Prijedoru. Riječ je o grafitima koji su se sastojali od nekoliko motiva koji su podsjetili na dešavanja tokom 2014. godine.

 

Tako su Molotovljev koktel, Civilna Nezaštita i Izrodi 2014, prikazali proteste koje su građani, kako se čini, počeli zaboravljati, neefikasnost civilne zaštite za vrijeme poplava i izbore koji su se ove godine održali u našoj zemlji. Pored toga, grupa umjetnika bazirala se na lokalne probleme koje neke zajednice imaju. 

 

U Mostaru se motivom šoljice kafe prikazala pasivnost omladine tog grada. U Zenici su sa 1150 upozorili na zagađenje, Žepče je šatorima ukazalo na neizgradnju kuća za osobe i porodice koje su pogođene majskim poplavama, Sarajevo motivom Run preko pješakog prelaza aludira na sudare i smrti pješaka, kao i na prelaske ulica pješaka na neoznačenim mjestima.

 

Priča se da Rusi odlaze – motiv je iz Banje Luke, a podsjeća na odlazak Gazproma, kao i korištenje imena Vladimira Putina i priče o Rusima tokom predizborne kampanje. Gornji Vakuf je aludirao svojim motivom na nepostojanje auta hitne pomoći u toj općini. U Ljubuškom motiv zapaljene zgrade, koja predstavlja zgrade u centru grada koje već nekoliko puta gore, tj. zapaljene su, a sumnja se na organizirane paljevine radi jeftinijeg otkupa tog zemljišta. Prijedor je motivom Marco Polo kritizirao načelnika ovog grada kojem je inače nadimak, kako kažu iz Prijedora, Marco Polo.