18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 00:25

Prosvjetari spremaju revoluciju

Bilo kakva daljnja destrukcija naših prava uzrokovat će proteste koji će se pretvoriti u neviđenu revoluciju širom Bosne i Hercegovine, na ulicama svih gradova, a sve u borbi i radi zaštite radničkih prava i boljeg obrazovnog sistema. 

 

Nećemo se libiti nijedne akcije ako je to nužno u zaustavljanju narušavanja dostojanstva i egzistencije prosvjetnih radnika, upozorio je u razgovoru za "Avaz" Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK). Indolentni odnos svih titulara vlasti prema sistemu obrazovanja, reformskim promjenama, od završetka agresije pa do danas, dozlogrdio je prosvjetnim radnicima, koji, kako kaže Hadžić, više neće sjediti skrštenih ruku i čekati da se nešto nabolje promijeni.

 

- Kao prvo, zahtijevamo hitno formiranje vlasti na svim nivoima. Nema krajnjeg datuma, nego odmah! Imamo toliko nagomilanih problema da se ne može čekati ni dan. Najgore je što će učenici ispaštati - ističe Hadžić. On je potcrtao da godinama reforma obrazovanja ne daje željene rezultate, a da su glavni krivci za to upravo politička bahatost i nezainteresiranost predstavnika vlasti.

 

- Nema dovoljno ulaganja u obrazovanje. A sve su glasnije težnje da se prosvjetnim radnicima ukinu ugovori na neodređeno vrijeme, što je nedopustivo. Mi smo na evropskom dnu. Nismo ni blizu standarda zemalja u regionu, a kamoli uvjeta u Evropskoj uniji - mišljenja je Hadžić. Ključ problema leži, smatra naš sagovornik, u tome što rad zaposlenih u institucijama obrazovanja nije adekvatno vrednovan.

 

- Pozvao bih predstavnike Evropske delegacije u BiH i sve one koji mogu utjecati na izmjenu Izbornog zakona i uvođenje mogućnosti vanrednih izbora. Tako da možemo smijeniti političare na vlasti ukoliko ne rade svoj posao - riječi su Hadžića.    Također, SSVOONK će se zalagati i za preuzimanje odgovornosti države BiH za institucije kulture od državnog značaja, jer je, kako kažu, sramotno da Zemaljski muzej BiH još zatvoren.


- U februarskim protestima sve je krenulo od Tuzle. Mi više ne razgovaramo samo o plaćama nego i o uvjetima rada. U nekoliko škola na području TK pojavila se šuga zbog nečistoće. Nikoga to ne zanima. Vidite šta se događa s jadnim radnicima koji su krenuli put EU. Trebali smo svi, ali sigurno izlazimo na ulice - ističe Terzić.

 

- Vlade se mijenjaju, a od 2000. godine, kad smo imali više budžete od RS, stalno nam govore da nema para. Ustvari, oni ne žele da se pomire s činjenicom da nema kvalitetnog obrazovanja bez kvalitetnog ulaganja u nastavnike. Djecu će obučavati nekompetentni nastavnici, a onda ćemo imati mnogo veće probleme. Neophodno je hitno formiranje vlasti jer bezvlašće mora prestati. Mi godinu nemamo ministra - naglašava Bešlić.

 

- U Unsko-sanskom kantonu situacija je najgora. Duguju nam primanja iz 2012. godine, a situacija se iskomplicirala jer je premijer Hamdija Lipovača (SDP) uhapšen. Nemamo s kime pregovarati. Iskreno, i dok nije bio u pritvoru, nije razgovarao s nama. Mi ne tražimo povišicu plaća, samo tražimo ono što smo već zaradili - kaže Fajić.