28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Decembar 2014 19:08

Božićna čestitka Vinka Puljića

"Slavlje Božića treba obnoviti prepoznatljivo lice kršćanina u privatnom i javnom životu da živimo iz uvjerenja", poručio je danas u Božićnoj čestitki kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

 

Božićna čestitka Vinka Puljića (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

 

 

Puljić je istakao da današnje stanje "krade nadu", te da su mnogi izgubili radost života, a da su stoga u nadbiskupiji odlučili "ići zajedno" i održati sinodu pod geslom "Sve obnoviti u Kristu".

 

"Ponovo moramo prepoznati da na našem putu nismo sami, da na našem trpljenju nismo sami, nego je Krist ušao u našu povijest. On je živ i danas. Radovati se Božiću znači prepoznati Krista na našem životnom putu na našim ostvarenjima i traženjima", kazao je nadbiskup vrhbosanski.

 

"Osjećam potrebu kao vaš pastir, dok vas pozivam na obnovu, da se i sam zdušno predam tom otajstvu Isusove prisutnosti, u tome doživim ponovno obnovljenu nadu, hrabrost za život i uporno naviještanje te Božije ljubavi koja se očitovala i koju prepoznajemo u slavlju Božića", istakao je, između ostalog, Puljić.

 

S obzirom na to da je papa ovu godinu proglasio godinom redovništva, Puljić navodi da vrhovni poglavar Katoličke crkve želi da redovnici i redovnice oduševljenije žive sadašnjost u zajedništvu i s nadom prigrle budućnost.

 

"U zajednici radosno življena vjera čini Crkvu privlačnom, veli papa Franjo", prenio je Puljić.

 

Pozvao je vjernike na najhitniju obnovu vjere u Krista, te naglasio da se nadbiskupija neće obnoviti ako ne krene od porodice koja je gnijezdo života, vjere, uljudbe, duhovnih zvanja i budućnosti cjelokupnog društva.

 

"U službi Otajstva Isusova rođenja ohrabrimo se međusobno u poniznosti kako bismo jedni drugima opraštali jer znamo: nema Božijeg mira gdje nema opraštanja. Pružimo ruku zajedništva, zaželimo radost Božića jedni drugima i Isusovu prisustnost u našem životnom hodu. Čestitajući Božić želimo umnažati radost kroz našu kršćansku ljubav brišući suze boli, tješeći žalosne, hrabreći nemoćne, kako bi u svima nama vladala Isusova blizina, jer se želimo u njemu obnoviti", poručio je Puljić i pozvao da nestane grube psovke, svake svađe i izvora mržnje, te podijeljenosti i suprotnosti na putu vjere.

 

"Neka Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom duštvu koje svi moramo izgrađivati. Neka Isus donese utjehu ožalošćenima, siromašnima, onima koji nemaju posla, koju su usamljeni i bolesni. Posebno neka donese radost djeci, da rastu u ozračju porodične ljubavi i zdrava društva", kazao je Puljić i Božić čestitao riječima: "Čestitam vam Božić i Isusovo porođenje, blagoslovljeni svi božićni dani. U novoj godini 2015. neka vas prati svaki Božiji blagoslov".