28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Decembar 2014 02:36

Smanjen broj učenika

Vlada Federacije BiH usvojila je Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u FBiH u školskoj 2014/15. godini, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. Naime, prema analizama kretanja ukupnog broja učenika osnovnih škola u FBiH za period školska 2010./11. – 2014./15. godina primjetno je kontinuirano smanjenje broja učenika osnovnih škola. 

        

Prema zbirnim podacima za Federaciju BiH broj učenika u osnovnim školama u petogodišnjem periodu je smanjen za 30.909 učenika ili 13,84 posto 

Ovo smanjenje je evidentno u svim kantonima, a procentualno iskazano najizraženije je u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djece koja uopće ne upisuju osnovnu školu, neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka        

 

U srednjim školama,  prema zbirnim podacima za osam kantona u Federaciji BiH, navodi se da je broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini u odnosu na školsku 2010/11. godinu manji za 8.842 učenika ili 28,53 posto. Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se, također, pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija. 

 

Zbog ovakvog trenda, Vlada FBiH usvojila je niz preporuka koje su na tragu dosljedne primjene člana 16. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, osiguranja efikasnog sistema evidentiranja i obuhvata djece koja ne upisuju osnovnu školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje, te potrebi nastavka projekta nabavke besplatnih udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih porodica.