29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Decembar 2014 01:45

U Siriji i Ukrajini 154 bh. ratnika

Prema obavještajnim podacima Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), trenutno se na stranim ratištima ukupno nalaze 154 bh. državljana koja učestvuju u oružanim sukobima u Siriji i Ukrajini, potvrđeno nam je jučer iz ove agencije.

 

Riječ je o 150 bh. građana koji se trenutno nalaze na ratištu u Siriji, te četiri državljana BiH koja učestvuju u borbama u Ukrajini, navode zvanična saznanja SIPA-e. Učešće u tim vojnim formacijama zabranjenom je zakonom u BiH.

 

- Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti te u saradnji s drugim agencijama za provedbu zakona u BiH i regionu, kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na strana ratišta i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama - kažu iz SIPA-e.

 

Prema podacima Tužilaštva BiH, samo u borbama u Siriji do sada je ukupno smrtno stradalo oko 30 bh. građana. Posebna su priča bh. državljani koji idu da se bore na ratište u Ukrajini i koje, prema nezvaničnim podacima SIPA-e i Tužilaštva, vrbuju osobe iz Srbije, prebacujući ih preko Beograda najprije za Moskvu, zatim za Donjeck i Lugansk. Oni pomažu Rusima u borbi protiv ukrajinskih snaga.