29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Decembar 2014 02:40

Penzioneri u sjedištu ZDK

Predstavnici Udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, predsjednik Skupštine Refik Mušija, predsjednik Upravnog odbora Mustafa Trakić i podpredsjednik Hamdo Mimić,  posjetili su premijera Muniba Husejnagića. Bila je to na neki način oproštajna posjeta prvom čovjeku Kantona koja je motivisana najprije željom predstavnika organizacije umirovljenika ovog područja da se zahvale na izvanrednoj saradnji sa Vladom ZDK.

 

Prema riječima Hamde Mimića, predstavnici Udruženja penzionera su , „osjećajući prvenstveno ljudsku potrebu“ došlo da se zahvale na pomoći koju je Vlada pružila ovoj organizaciji. Posebno je istakao otvorenu želju premijera da sagleda problematiku u kojoj se u jednom trenutku našlo Udruženje.

 

- Pomogli ste nam u zaista teškom trenutku za Udruženje. Posebno je značajna ta pomoć jer se desila u nikad težim prilikama koje su zadesile Kanton – bile su to katastrofalne poplave. To je velika stvar za ovu organizaciju i to nećemo zaboraviti – kazao je Mimić. Predstavnici Udruženja penzionera su iznijeli niz informacija o stanju penzionerske organizacije koja u Federaciji BiH trenutno ima oko 450.000 članova od kojih polovina ima penziju manju od 350 KM. U Zeničko-dobojskom kantonu oko 40 posto penzionera prima minimalnu mirovinu. Posebno se govorilo o problemu zdravstvene zaštite ljudi u „trećem dobu“.

 

- Situacija u društvu, koja nije ni malo obećavajuća, najdramatičnije se reflektuje na penzionere i članove njihovih porodica,- kazano je ovom prilikom. Na susretu članova rukovodstva penzionerske organizacije Zeničko-dobojskog kantona, a po ranije upućenoj molbi, premijer Husejnagić je predsjedniku ove organizacije uručio jedan rashodovan, ali osposobljen i remontovan personalni kompjuter za potrebe rada ove organizacije.