29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Decembar 2014 15:16

Obnova osam kuća u Nemili

Završena je rekonstrukcija osam kuća u mjesnoj zajednici Nemila, nakon što su bile uništene u ovogodišnjim majskim poplavama. Ova pomoć je realizirana u sklopu aktivnosti fonda „Srcem za BiH“.Zahvaljujući donaciji Sparkasse Bank i Fondacije Hastor osam porodica iz Nemile će zimu dočekati u suhim i čistim domovima. Pored građevinskih radova, porodicama je obezbijeđen ipotrebni namještaj. 

 

Porodici Mandžuka nakon poplava uništen je kompletan donji sprat kuće, te su ostali bez esencijalnih uvijeta za život. Ova donacija vratila im je vjeru u dobre ljude. 

 

„Veoma smo zahvalni za pomoć koju smo dobili od fonda „Srcem za BiH“. Nakon poplava smo bili zbrinuti u privremenom smještaju jer je kompletan sprat bio pod vodom. Ovi dobri ljudi su nam popravili zidove, keramiku, vrata i podove te donirali kuhinju i sada smo se napokon vratili u svoj topli dom“,rekla je Zahira Mandžuka čija kuća je obnovljena u sklopu ovog projekta. 

 

„Od prvih dana nakon majskih poplava u BiH, Sparkasse Bank je bila vrlo aktivna i još je u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu pogođenom ovim nepogodama. Pored mnogo projekata pomoći koje smo podržali posebno smo ponosni na obnovu domova koju smo realizovali u saradnji sa Fondacijom Hastor. Realizacija ovog projekta konkretno nas je učinila veoma sretnim, jer smo uspjeli vratiti porodicama njihove domove.", izjavio je Kenan Đonko, direktor Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge.

 

Fondacija Hastor je kao dio sistemske pomoći nakon poplava, pokrenula fond simboličnog naziva "Srcem za Bosnu i Hercegovinu“. Fond ima za cilj pružiti direktnu podršku najugroženijim, te će obnoviti i osigurati održivi oporavak u područjima pogođenim poplavama i klizištima. Do sada je obnovljeno preko 150 stambenih jedinica a po okončanju projekta bit će zbrinuto 5.000 osoba i 250 stambenih jedinica. 

 

547c73fa-2ad8-4d61-afab-64aeb0765237-zenica