29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Decembar 2013 01:32

Zima sa ekstremnim minusima?

Međunarodni meteorološki zavodi tvrde da će od 1. decembra uslijediti još jedan veliki hladni talas koji će u sve predjele u regiji, pa i one najniže, donijeti snijeg i niske temperature.


Jedan od sajtova navodi da će se u BiH od nedjelje ponovno padati snijeg, a u Hercegovini kiša praćena vjetrom. Slične vremenske prilike mogle bi vladati i u ostatku regije. Temperature će biti, po pomenutom izvoru, izuzetno niske. I Norveški meteorološki institut, koji važi za jedan od najboljih u svijetu, navodi kako će temperature pasti i do -10 stepeni.

 

Iako se domaći klimatolozi ne upuštaju u iznošenje dugoročnih prognoza, svjetski meteorološki zavodi tvrde kako je pred nama jedna od najhladnijih zima u zadnjih 100 godina, piše Dnevni list. Dominik Jung, njemački meteorolog koji je iznio ovu tvrdnju, kaže kako će zima biti izuzetno jaka. Decembar i januar će navodno na Balkanu biti jako hladni, dok će februar biti malo topliji. Jung kaže kako je moguće da dnevne temperature budu minus deset, a noću čak i minus 25. Uz dosta snijega, pa i mećave, naročito u prvom mjesecu iduće godine.