20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Oktobar 2014 09:05

Foto: GSS Zenica na obuci

EUFOR je ove sedmice u bazi Butmir u Sarajevu organizirao dva kursa obuke za osoblje Oružanih snaga BiH (OS BiH) i timova gorskih službi spašavanja iz Zenice i Mostara.

 

Osoblje OS BiH pohađalo je sedmodnevni kurs obuke za spašavanje povrijeđenih iz minskih polja. Kurs je počeo teoretskim dijelom u učionici, a zatim su polaznici imali praktične vježbe, prvo koristeći dizalicu kojom se simulirao pristup minskom polju zračnim putem, a zatim helikopter OS BiH tipa Mi-8.

Nakon uspješnog završetka kursa, polaznici iz OS BiH će biti osposobljeni za brzo i efikasno spašavanje povrijeđene osobe, uz minimalnu opasnost po spasioce.

 

Članovi timova gorskih službi spašavanja iz Zenice i Mostara pohađali su drugi kurs obuke, osmišljen da poboljša njihovu sposobnost za izvlačenje povrijeđenih u helikopter pomoću vitla. Iako je program obuke EUFOR-a uglavnom namijenjen OS BiH, saradnja sa civilnim organizacijama koje spašavaju živote je također izuzetno korisna.

 

Članovi timova gorskih službi spašavanja iz Zenice i Mostara pohađalo je dvodnevni kurs obuke za spašavanje povrijeđeni . Kurs je počeo teoretskim dijelom u učionici, a zatim su polaznici imali praktične vježbe, prvo koristeći prizemljen helikopter zatim dizalicu kojom se simulirao pristup unesrečenom zračnim putem, a onda helikopterom EUFORA-a tipa Alouette 3. Učesnicima obuke su na kraju dobili certifikate od EUFOR-a o uspješno završenoj obuci.

 

Program za osposobljavanje i obuku EUFOR-a namijenjen je prvenstveno tome da OS BiH steknu vještine potrebne za njihov angažman i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu i pružanje humanitarne pomoći u zemlji, saopćeno je iz EUFOR-a.


gssbutmir04