19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Oktobar 2014 13:33

Video-foto: Promocija UNZE

Danas je u Areni Zenica izvršena promocija svih diplomanata i magistara, koji su u protekloj godini okončali prvi ili drugi ciklus studija na Univerzitetu Zenica. Uz 630 diplomanata, te 58 magistara struke i nauke (po 29), ceremoniji su prisustvovali profesori, dekani, rektor, te zvaničnici, ali i rodbina, prijatelji, članovi porodica. Kroz veliku galeriju sa više od 130 fotografija, kratak video, kao i spiskove svih magistara i nagrađenih, pročitajte ko su najbolji studenti i sa kojim ocjenama, te ko je sve okončao studij na UNZE. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto facebook GALERIJU

 

 

Danas su u Zenici promovirani studenti završenici prvog i drugog ciklusa studija na fakultetima Univerziteta u Zenici. Promovirano je ukupno 688 studenata, od čega 630 dodiplomaca te 58 magistara.  Ovo je šesta zajednička promocija studenata. Današnjoj svečanoj promociji u zeničkoj Areni prisustvovalo je oko 3.000 osoba, nastavnog i nenastavngo osoblja Univerziteta u Zenici, članova porodica kao i brojne osobe iz političkog, javnog i društvenog života, javlja dopisnik Anadolu Agency. Prisutnima se na početku svečane promocije obratio rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr Dževad Zečić, koji je rekao da je odgovornost društva da studentima obezbijedi kvalitetan i odgovarajući ambijent za dalji uspjeh u životu.

 

"Dragi završenici, naša odgovornost je definisana Bolonjskom deklaracijom koju smo pratili do akreditacije da Univerzitet podukom stvara, ispituje, procjenjuje i prenosi kulturu i nadam se da smo tokom vašeg studiranja uspjeli ispuniti ove zahtjeve prema vama", naglasio je Zečić. On je naveo kako je Univerzitet u Zenici išao putem ispunjenja principa zacrtanih Bolonjskom deklaracijom te da je akreditiran. Naime, Agencija za akreditaciju je izvršila upis u registar visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovinu Univerzitet u Zenici. Time je u evropskom, jedinstvenom visokoobrazovnom prostoru omogućena prepoznatljivost i uporedivost akademskog sistema Unvierziteta u Zenici sa drugim univerzitetima u Evropi, a time i priznatost diploma.

 

"Vi ste spremni odgovoriti zahtjevima društva, a kao sposobni i kompetentni stručnjaci aktivno učestvovati u političkom i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Danas promoviramo 630 završenika dodiplomskog studija, 58 magistara, od kojih su 29 magistara magistri nauka, a 29 magistri struke. Dragi diplomci i magistri, odgovornost je sada na vama, a obaveza društva da vam pruži odgovarajući ambijent za vaš uspješan životni put. Želim vam puno sreće i uspjeha u životu", rekao je Zečić.Promociji su prisustvovale i brojne osobe iz političkog života ZDK-a, a studentima se obratio i premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić.

 

"Najiskrenije čestitam sticanje akademskih diploma. Posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti najbolje studente koji su završili obrazovanje na Univerzitetu u Zenici sa nadprosječnim rezultatima. Njihova nadprosječnost pokazuje da posebna volja za uspjehom i napredovanjem daje garancije za bolje  usavršavanje. Proslava diplome označava završetak jedne i početak druge životne faze, jednog novog životnog puta. Vrijeme fakultetskih briga je završeno, ali to ne znači da je brigama kraj. Želim da vaše znanje što prije bude iskorišteno u poduzećima i ustanovama i poslovima za koje ste se školovali", rekao je Husejnagić.Premijer Zeničko-dobojskog kantona naglasio je da misli da je svima u ovom vremenu važno je da svoja znanja poklone svojoj zemlji.

 

"Vi ste oni koji to trebaju uraditi te vam poručujem da svojim znanjem i voljom našu stvarnost učinite boljom. Uvijek vodite računa o tome kakvi ste ljudi. Želim vam da diplome budu i dio vaših ljudskih osobina", dodao je Husejnagić. 

 

Nakon obraćanja zvanica, upriličene su podjele diploma te nagrada za najbolje studente. Nagrade koje se uručuju su Povelja rektora i Povelja dekana. Povelju rektora dobija najbolji student koji je završio svoje školovanje u roku sa najmanjom prosječnom ocjenom 9, a nagradu su dobile studentice prvog i drugog ciklusa studija. Povelju rektora dobile su Lejla Zilić, diplomirana studentica prvog ciklusa obrazovanja na Pravnom fakultetu sa prosjekom ocjena 9,86 te Slobodanka Omerović, studentica drugog ciklusa studija njemačkog jezika i književnosti sa prosjekom ocjena 10. Nagradu Povelja dekana dobilo je ukupno 30 studenata i studentica, odnosno, 25 studentica, te pet studenata sa svih fakulteta. Svršenik prvog ciklusa obrazovanja na Odsjeku njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zenici, Slaven Brnjaković, rekao je kako je presretan jer ih je 33 završilo na ovom odsjeku, a da su se neki već uspjeli zaposliti.

 

"Nadam se da ćemo se i mi ostali pridružiti njima. Cilj mi je pokušati pronaći zaposlenje, a kasnije, ukoliko budem imao priliku, vjerovatno ću upisati i master studije. Mislim da će biti posla zaista za sve nas, moramo zadržati pozitivan stav da ćemo sa našim fakultetima uspjeti naći posao", rekao je Brnjaković.  Nakon polaganja zakletve, studenti su, po običaju uvriježenom u čitavom svijetu bacili svoje kape u zrak i na taj način proslavili završetak svog obrazovanja, nakon čega je uslijedilo i čestitanje od strane drugih kolega te članova porodica.  Univerzitet u Zenici osnovan je 2000. godine, a u njegovom sastavu se nalazi osam fakulteta, a na Univerzitetu u Zenici studira blizu 6.000 studenata. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto facebook GALERIJU


 

pogledaj video: 

 

 

 

POGLEDAJTE SVE RELEVANTNE PODATKE O CEREMONIJI: 

unze1401