Printaj ovu stranu
nedjelja, 12 Oktobar 2014 02:27

Najhladniji dan zime -3 stepena

Ove zime snijega skoro da neće ni biti, a temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine, kažu stručnjaci.

 

"Oktobar i novembar biće sunčani i natprosječno topli na cijelom Balkanu. Što se tiče zime, neće biti ledeno hladna. Snijeg će nas gotovo i mimoići, a temperature će biti znatno iznad prosjeka. U decembru se može očekivati temperatura između trećeg i osmog podeoka, dok će najhladniji zimski mjesec biti januar, kad će živa u termometru dostići minus tri stepena Celzijusa. Tada se može očekivati i snijeg, ali najvjerovatnije kratkog daha", prognozira "Akuveder".

 

Oni kažu da se već u martu možemo oprostiti od zime, jer su najavljene temperature za prvi proljećni mjesec čak 15 stepeni, što će biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

 

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, dr Mlađan Ćurić, kaže za Kurir da je dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva, ali da se ipak očekuje toplija zima.

 

"Kad je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, nemamo sigurne pokazatelje zato što je sve neizvesno. Međutim, moglo bi se reći da će zima ispred nas biti blaža. Znate, vrlo je nezgodno pričati o vremenu na duži period, jer atmosfera nije voz koji ima svoju putanju i ide po šinama i nema gde da skrene. Atmosfera je nepredvidiva i mnogo kompleksnija. Zato ne bih s preciznošću govorio o dugoročnim prognozama, a naročito ne o temperaturama", ističe on.

 

U svakom slučaju, još 2000. smo ušli u period kad su izuzetno topla ljeta, a zime veoma hladne, mada ove godine nije bilo tako.

 

"Dakle, prema izgledima koje imamo, očekuje se blaža zima nego što je to uobičajeno", zaključuje Ćurić.

 

Izvor Kurir

Posljednje od

Povezani članci (by tag)