28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 12:10

Akademija: Svjetski dan nastavnika

Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana nastavnika, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke te sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja priredili su danas u Sarajevu zajedničku akademiju na kojoj su uručena priznanja i zahvalnice te novčane nagrade po 600 KM odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima za njihovu posvećenost, humanost, razumijevanje i toleranciju u prosvjetno-pedagoškom radu. Dodijeljeno je 40 priznanja prosvjetnim radnicima iz cijele Federacije BiH,  od kojih jedno posthumno.

 

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je u izjavi novinarimna naglasio potrebu za reformom jer obrazovanje, naročito visoko, ne može ostati u ingerenciji kantonalnog već višeg nivoa, kazao je. U sadašnjoj konstelaciji su na sceni brojne nepravde, od kojih je samo jedna  - različito materijalno vrednovanje rada nastavnika u različitim kantonima iako oni svuda obavljaju istu društveno izuzetno važnu misiju i uz to su  uglavnom visokoobrazovani kadrovi. Mašić je podsjetio da se Svjetski dan nastavnika obilježava već 4. put u Federaciji BiH a treći put s dodjelom skromnih novčanih naknada.

 

"Biti najbolji - nije lako ni jednostavno. A ako ste najbolji u svojoj konkurenciji, onda je to zaista izvanredan uspjeh", rekao je ministar nagrađenima tokom akademije te im zahvalio za izuzetan doprinos u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju te za iskorake u poslu bez obzira na uvjete rada. Zahvalio je i sindikatima obrazovanja za podršku i partnerstvo u svim reformskim projektima.  Osvrnuvši se na protekli period i nadležnost Ministarstva, koja je sužena na koordinacijsku ulogu, Mašić je ustvrdio da je ipak učinjen vidljiv pomak u svim segmentima obrazovne reforme. Spomenuo je među ostalim uspostavljanje transparentnog sistema udžbeničke politike i okončanje procesa  revizije Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH te započete aktivnosti na izradi kurikuluma za devetogodišnje osnovno obrazovanje bazirano na ishodima učenja.

 

Mašić je kazao i da su osigurani besplatni udžbenici za socijalno ugrožene osnovce u FBiH, stipendije za više od najboljih učenika Roma, kao i nagrade za više od 350 učenika povodom njihovih rezultata na takmičenjima, ali i za 120 nastavnika. Poboljšani su uvjeti rada u više od 50 odgojno-obrazovnih ustanova u FBiH novcem od dva miliona KM te osiguran milion za sanaciju šteta od poplava na 15 odgojno-obrazovnih ustanova  u četiri kantona. Osigurani su i stipendije za 175 najboljih studenata sa 73 javna fakulteta, subvencioniran smještaj i ishrana za oko 430 studenata godišnje u studentskim domovima te 700 studentskih zajmova putem Fonda za studentske zajmove FBiH, naveo je također ministar.

 

Predsjednici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić ukazali su na društveni značaj i ulogu prosvjetara te se založili za njihova jednaka prava u Federaciji BiH. Zahvalili su Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za partnerski odnos u protekle četiri godine čiji su jedan od rezultata, kao što naglašava i ministar Mašić, pedagoški standardi i normativi za osnovno obrazovanje, s tim da je za srednje obrazovanje izrada u toku. Nada Bačić, nastavnica u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Odžaku, jedna od nagrađenih na današnjoj akademiji, rekla je novinarima da je ipak zadovoljna iako radi u kantonu u kojem prosvjetni radnici imaju najniže plaće jer ljubav prema djeci stavlja iznad svih drugih elemenata. Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966., kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Obilježava se u više od 100 zemalja svijeta 5. oktobra svake godine.

 

Prema UNESCO-u, taj dan je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva.