29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Septembar 2011 02:55

Suđenje auto-mafiji Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

volanze1U Kantonalnom sudu u Zenici sve je spremno za suđenje članovima grupe optužene za organizirani kriminal, teške krađe, iznude i prikrivanja razbijene u zajedničkoj akciji policija oba entiteta koja je vođena u decembru prošle i martu ove godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Suđenje će se od 20. oktobra odvijati za dio grupe, koja nije postigla sporazum sa tužilaštvom ZDK. Prema podaccima iz Kantonalnog suda optuženi su Hanas Šehović, Sanel Karahmet, Sadber Mrkaljević, Aldin Šehović, Asim Šišić, Muharem Smajlović, Meho Tiratlić, Sulejman Jusić, Semir Mujčin, Semir Smajić, Mehdija Topić, Amir Šiljaković, Mirza Kantić, Vinko Vinković, Želimir Knežević i Vedran Gavrić.

 

U pritvoru se nalazi Meho Tiratlić, te još dvije osobe koje se nisu pojavile na ročištu za izjašnjenje o krivnji u julu, a u međuvremenu ih je policija uspjela pronaći i uhapsiti.

Optužnica u predmetu "Hanas Šehović i drugi" podignuta je protiv dvadeset dvije osove, a šestorica su nakon priznanja krivnje i zaključenog sporazuma sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona osuđeni na kazne zatvora u trajanju od osam do šesnaest mjeseci.

Mustafa Bektaš (28) iz Počulice kod Viteza, je zbog djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog držanja oružja osuđen na šesnaest, Džemal Mehičić (26) iz Zenice na 14 mjeseci zatvora, Semir Silajdžija (32) iz Zenice, Zoran Mirjanić (30) sa Sokoca i Amel Faljić (32) iz Zavidovića osuđeni na po godinu dana zatvora, a Sifet Šabić (46) iz Zenice na osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u teškoj krađi.
    
Optužnica protiv ove grupe je podignuta početkom juna, a u četrdeset šest tačaka je opisano kako je grupa formirana 2008. Godine, te je djelovala od tada području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog i Srednjobosanskog kantona, uglavnom pripremajući i vršeći krađe automobila, te potom ucjenjujući njihove vlasnike i uzimajući novac od iznude.

Čitano 5058 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 21 Septembar 2011 22:01