19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Septembar 2014 02:10

Vlada ZDK: odluke

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na posljednjoj sjednici je usvojila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom. 



Prijedlog ovog dokumenta je vrijedan pažnje, jer se njegovom eventualnom primjenom osobe s invaliditetom, bez obzira na dob, stavljaju u jednak položaj o pitanju ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ukoliko ispunjavaju uvjete predviđene Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. 

Istovremeno, prijedlog pravno uređuje način prestanka prava korisnicima, a novina je da se predviđa obaveza organa da vode računa o promjenama koje nastaju kod korisnika. Radi se o prijedlogu izmjena Zakona za koji je vezano 862 korisnika prve grupe i 744 korisnika druge grupe invalidnosti. 

Na sjednici Vlade ZDK-a usvojen je i izvještaj o namjenskoj potrošnji sredstava u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, i izbjeglice za prvo polugodište ove godine.