20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Septembar 2014 13:23

Protest zbog smrti rudara

Nekoliko Zeničana je, danas u podne mirnim protestom s transparentima ispred zgrade poslovnice Elektroprivrede BiH - Elektrodistribucije Zenica iskazalo protest zbog smrti pet rudara u rudniku Raspotočje.

 

Podsjećamo, u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, život su u četvrtak, 4. septembra izgubili rudari: Hajrudin Bradarc, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković. Na širem području Zenice 4. septembra u 16 sati i 28 minuta desio se zemljotres koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. U jami "Raspotočje" došlo je do "gorskog udara", odnosno obrušavanja materijala.

 

U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od nekoliko stotina metara. Nakon toga počela je akcija spašavanja. Između zarobljenih rudara i spasilačkih ekipa je bilo dosta urušene zemlje i uglja, a spasilačku akciju i dolazak do rudara otežavla je i činjenica da se gornji sloj zemlje i uglja prilikom kopanja rušio. Akciji spašavanja pridružili su se rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle.

 

Spasioci su uspjeli iz jame izvući 29 rudara, a petorica su izgubila živote. Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje koja se dogodila ove godine. U sličnoj nezgodi, koja je uslijedila nakon gorskog udara, koja se u augustu dogodila u jami Raspotočje, težu povredu je zadobio jedan rudar, a četiri rudara su lakše povrijeđena.