28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Septembar 2013 06:47

Policija:Početak školske godine

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - Povodom početka školske godine, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzima niz aktivnosti u okviru svoje nadležnosti kako bi se školarcima obezbijedila veća sigurnost na ulicama i pješačkim prelazima, na njihovom putu do škole.

 

Prije svega, imajući u vidu pojačanu frekvenciju pješaka i vozila na saobraćajnicama, u blizini škola su pojačane aktivnosti na kontroli i regulisanju saobraćaja. Na raskrsnicama i pješačkim prelazima policijski službenici vrše regulaciju saobraćaja i svojim prisustvom preventivno djeluju, kako bi svi vozači, uz dodatni oprez i poštujući saobraćajne propise, omogućili bezbjedan prelazak učenika na pješačkim prelazima. Policijske patrole će u svom redovnom radu, a u skladu sa izdatim naredbama i zadacima, prvenstveno raditi na suzbijanju pojave brze vožnje, posebno na putevima u blizini škola, te represivno djelovati i sankcionisati nesavjesne vozače koji se ne budu pridržavali ograničenja brzine i pravila kod pješačkog prelaza. Prilikom kontrola u saobraćaju policijski službenici će vozačima ukazati na povećano prisustvo učenika na gradskim i prigradskim ulicama, upozoriti ih na obavezu poštivanja ograničenja brzine vožnje te ih upozoriti na dodatni oprez.

 

Pored navedenog, izvršit će se uvid u stanje i prisutnost horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u blizini škola, a posebno signalizacije kojom se vozači obavještavaju na moguću prisutnost učenika kao učesnika u saobraćaju, kao i prisutnost preventivnih izbočina na putevima, a u skladu sa Pravilnikom o postavljanju preventivnih izbočina na putevima, radi smanjenja brzine kretanja motornih vozila.

 

Takođe se održavaju sastanci sa menadžmentima osnovnih škola, kako bi se zajedničkim aktivnostima i saradnjom uočili određeni problemi koji se javljaju u školskim sredinama, te da bi se poduzimanjem određenih mjera i radnji, povećanog nadzora i prisustva policijskih službenika prevenirale eventualne negativne pojave i nedozvoljena i neprimjerena ponašanja učenika.

 

Navedenim aktivnostima, policijski službenici nastoje unaprijediti svoje aktivnosti u školskim sredinama i saradnju sa predstavnicima škola, kako bi se bezbjednost svih učenika u školama podigla na što veći nivo. 

 

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona želi sretan početak nove školske godine učenicima svih škola na području Kantona.

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA