24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Avgust 2014 22:30

FOTO: Obilježen Dan ZDK

Svečanom sjednicom Skupštine, uz prisustvo poslanika i većeg broja gostiju, među kojima su bili i bivši premijeri ovog Kantona, danas je po drugi put obilježen 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona. O odluci Skupštine da se ustanovi obilježavanje ovog datuma koji predstavlja datum pisanja Povelje Kulina bana Dubrovčanima (29. 08.1189.godine) te o njegovom značaju govorio je Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine.

 

On je ujedno čestitao i građanima Visokog koji na isti dan slave Dan svoje Općine. Potom se prisutnima obratio Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u Kantonu i mjere koje Vlada poduzima na saniranju šteta od elementarnih nepogoda koje su zadesile ovo područje. On je istakao da treba učiniti maksimalne napore i sve potencijale usmjeriti na zbrinjavanje ljudi i materijalnih dobara te saniranje šteta od majskih i avgustovskih poplava. Na kraju, svim građanima čestitao je Dan Zeničko-dobojskog kantona.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ foto galeriju sa današnjih programa obilježavanja Dana ZDK

 

Povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, na svečanoj sjednici Skupštine uručena su i prigodna priznanja. Prema odluci Odbora za javna priznanja, koju je saopštila Slavica Hrnkaš, član Odbora, ovogodišnji dobitnici priznanja su: Georg Schiel, njemački humanitarac i Bedrudin Salčinović, prvi guverner Zeničko-dobojskog kantona. Georgu Schielu dodijeljena je Povelja počasnog građanina Kantona u znak zahvalnosti za sve što je ovaj neumorni humanitarni radnik učinio za izbjegla i raseljena lica, te ljude u stanju socijalne potrebe za više od 20 godina aktivnog angažmana na području našeg Kantona. Zbog spriječenosti gospodina Schiela, povelju je u njegovo ime primio Goran Bulajić, predsjednik Udruženja „Humanost societas humanitatis“.

 

Bedrudinu Salčinoviću uručena je Plaketa Zeničko-dobojskog kantona kao prvom guvnerneru našeg Kantona koji je svojim radom i uloženim naporima uspostavio temelje današnjeg kantonalnog administrativnog sistema. Dobitnici javnih priznanja, kratkim obraćanjem prisutnim poslanicima i gostima, zahvalili su se Skupštini Kantona na ukazanoj časti i priznanjima.

 

Nakon dodjele priznanja, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su uzeli učešća Tarik Marković, glumac te gudački kvartet nastavnica Osnovne muzičke škole Zenica i učenici Srednje muzičke škole iz Zenice.

 

Pored održavanja svečane sjednice kantonalne Skupštine, Dan Kantona obilježava se i na druge načine, pa je tako danas u parku kraj stadiona Bilino polje održan umjetnički performans u čast Kulinu banu u organizaciji zeničkog Preporoda i Foruma građana Zenice . U povodu Dana Kantona, predviđeno je da članovi Vlade posjete javne ustanove socijalne zaštite na području Kantona, a u svim školama u ponedjeljak, 01. Septembra bit će održan prigodan čast historije o Kulinu banu.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ foto galeriju sa današnjih programa obilježavanja Dana ZDK

 

U prilogu objavljujemo kompletan govor premijera ZDK Muniba Husejnagića.  KLIKNI OVDJE

 

 Dan Zeničko-dobojskog kantona danas (29. 08. 2014.) je organiziran prijem za pripadnike boračkih udruženja i civilnih žrtava rata. Predsjedavajući Skupštine Sretko Radišić, dopredsjedavajući Igor Matanović, premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić razgovarali su sa predstavnicima ratnih vojnih invalida te udruženja logoraša o aktuelnoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu sa aspekta saniranja posljedica poplava i pomoći ugroženom stanovništvu.

 

Naime, među onima koji su izgubili svoje domove tokom posljednjih poplava je i jedan broj pripadnika boračkih populacija. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona naglasili su ovom prilikom da se briga o boračkoj populaciji nastavlja bez obzira na finansijske posljedice svih dešavanja zadnjih mjeseci na području Kantona. Kontinuirano se izdvajaju sredstva za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračkih populacija, za medicinsku skrb ratnih vojnih invalida te za nabavku ortopedskih pomagala i druge medicinske pomoći uključujući i njihovo slanje u banjsko-klimatska lječilišta. Pripadnici boračkih populacija zahvalili su ministru za boračka pitanja i Vladi Kantona na dosadašnjem radu i angažmanu na prevazilaženju teškoća s kojma se susreću borci i invalidi izrazivši nadu da će se obećana briga i pomoć ovoj kategoriji stanovništva nastaviti u istom obimu i u narednom periodu.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ foto galeriju sa današnjih programa obilježavanja Dana ZDK