23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Avgust 2014 02:21

Važnost ispitivanja tla

Na području Federacije Bosne i Hercegovine problem izazivaju manji vodotoci koji se ulijevaju u rijeku Bosnu i Spreču, jer svojim bujicama nanose materijal na poljoprivredno zemljište na područjima Nemile,  Žepča, Zavidovića i Maglaja. Zato su uposlenici Federalnog zavoda za agropedologiju bili na terenu, gdje su uzimali uzorke.

 

 

Direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Esad Bukalo je istakao da su uzorci zemljišta uzeti i na području Topčić-Polja i Sarajeva. 

 

- Uposlenici Federalnog zavoda za agropedologiju  provode aktivnosti i na području Maglaja, Zavidovića i Žepča. U stalnom smo kontaktu sa štabovima civilne zaštite u dolini Spreče, rekao je Bukalo.  Uzorci će omogućiti, kako kaže, da se u narednom periodu vidi kakva je situacija u Federaciji BiH kada je riječ  zagađenosti teškim metalima.  Govoreći o lokalitetima na kojima je registrovano prisustvo Escherichie coli, gdje se treba izvršiti ponovno uzorkovanje i ispitivanje, Bukalo naglašava da Federalni zavod za agropedologiju nije u mogućnosti da izvrši te aktivnosti.  Naime, ispitivanje je rađeno na uzorcima iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog Sarajevskog kantona. Od ukupno 274 uzroka poljoprivrednih proizvoda, kod 20 je otkrivena Escherichija coli, a u jednom slučaju salmonela. 

 

- Ponovno uzorkovanje i ispitivanje eventualno mogu uraditi veterinari ili Higijenski zavod. Nažalost, Federalni zavod za agropedologiju nije osposobljen za to, pa ni u ranijim istraživanjima nismo mogli utvrditi infekciju zemljišta. Tačnije, u Federaciji nema ni jedna laboratorija koja je akreditovana za utvrđivanje infekcije zemljišta - kazao je Bukalo.  Direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Esad Bukalo izrazio je nadu da će sa odobravanjem donatorskih sredstava uposlenici ovog zavoda moći uraditi i druge važne projekte, kao što su projekti rekultivacije i remedijacije zemljišta.