28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Juli 2012 15:05

OIA: Aktivni mladi

Omladinska informativna agencija BiH predstavila je danas u Zenici međunarodni prijekat 'Aktivni mladi', koji već nekoliko godina realizuje u saradnji sa srednjim školama u 17 bh. gradova, između ostalog, i sa četiri srednje škole u Zenici. Projekat podržavaju Ujedinjene nacije i resorna entitetska i kantonalna ministarstva.


" Namjera nam je da osnažimo aktivizam mladih i ukažemo im na važnost odgovarajućeg pristupa obrazovanju, te da im pomognemo da prevaziđu jaz koji postoji između obrazovanja i tržišta rada, razvijajući njihove životne vještine i ključne kompetencije", pojasnila je menadžerica Agencije Elma Ismailović. Na javni poziv, koji je ove godine objavljen u sklopu ovog projekta, prijavilo se 130 srednjih škola, a realizovano je 48 projekata čiji su autori učenici srednjih škola iz 17 bh. gradova.  Nosiocima odobrenih projekata obezbijeđeni su mini grantovi, u pojedinačnom iznosu od 500 do 1.000 KM.

 

Omladinska informativna agencija organizovala za mlade autore niz radionica, edukujući ih kako da upravljaju dobijenim sredstvima.
"Pomoću granta od 800 KM, Eko sekcija Ekonomske škole u Zenici je kroz svoj projekat 'Eko-neko' realizovala niz aktivnosti, poput uličnih eko-akcija, uređenja školskog dvorišta i eko humanitarnog partija, na kojem je prikupljeno 700 KM, koje smo usmjerili u Fond Vijeća učenika, za dalje aktivnosti mladih", kazao je menadžer projekta Mevludin Purić.

 

mladi2