29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Juni 2014 14:01

Prečistač u Topčić Polju

Švedski ambasador u BiH Fredrik Schiller simbolično je pustio u rad postrojenja za prečišćavanje vode u Topčić-Polju kod Zenice, koje je, sa još  dva postrojenja za prečišćavanje vode  u Olovu i Tešnju, donacija  Vlade Kraljevine Švedske. Instaliranjem ovog postrojenja mještani Topčić-Polja, koje je stradalo tokom posljednjih poplava i klizanja tla, imat će čistu vodu za piće koja će se uzimati iz lokalnih izvora i kroz trostruki sistem pročišćenja prerađivati u pitku vodu. 

 

Osim pomoći u popravci infrastrukturnih objekata za snabdijevanje vodom, ambasador Schiller najavio je i naredne projekte  kojima će Vlada Kraljevine Švedske nastaviti da pomaže poplavama ugrožena područja. To se posebno odnosi na projekte u oblasti razvoja poljoprivrede te drugih oblasti za koje vlade iskažu potrebu.

 

- Kraljevina Švedska je prisutna u Bosni i Hercegovini već niz godina kao prijatelj vašeg naroda i Švedska će tu biti i dalje za vas da pruži pomoć i podršku u svemu što proživljavaju vaši ljudi, a tako je i sa ovom posljednjom prirodnom nesrećom - kazao je ambasador Schiller. Mjesna zajednica Topčić-Polje kod Zenica jedna je od teško stradalih u poplavama i usljed aktiviranja klizišta, a instaliranje ovog postrojenja značajno je jer će osiguravati vodu za ugroženo područje Topčić-Polja, Nemile, i okolnih sela, kojima su tokom poplava i usljed erozije zemljišta uništeni vodovodni sistemi. Švedski i domaći timovi uspješno su instalirali postrojenje u Topčić-Polju, a drugi timovi istodobno postavljaju postrojenja za prečišćavanje vode na području Olova i Tešnja. 

 

Treba reći i to da su ova postrojenja za prečišćavanje voda građena na fleksibilan način, pa tako nakon upotrebe na jednoj lokaciji mogu biti usmjerena na drugu, u vrlo kratkom roku. Sva tri donirana postrojenja ostaju u vlasništvu Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK i nakon stabilizacije snabdijevanja pitkom vodom na ugroženim područjima, moći će se koristiti u budućnosti i na drugim lokacijama, ako se za tim ukaže potreba.