02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Juni 2013 03:29

Milion dolara za rješenje zadatka

Teksaški milijarder D. Andrew Beal napustio je Sveučilište Baylor, ali nikada nije prestala njegova fascinacija brojevima i teorijama koje stoje iza njih, a sada nudi milijun dolara za rješavanje jednog matematičkog problema, piše ABC News.

 

Beal je 43. najbogatija osoba u SAD prema Forbesovoj listi s imovinom teškom 8 milijardi dolara. Nudi milijun dolara onome tko riješi matematički problem, sada nazvan Bealova pretpostavka, koju on pokušava razriješiti od 1993. godine. Nagradu je uspostavio 1997. godine i iznosila je 5 tisuća dolara, do 2000. je narasla na 100 tisuća dolara, a sada iznosi milijun dolara.

 

Sve je počelo Bealovom željom da riješi 350 godina stari misteriju nazvanu Fermatov posljednji teorem. Bealova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz . Detalje zadatka koji morate riješiti za milijun dolara i nagrade možete pročitati OVDJE.

 

5tgbnhz6Ramiz Jahić, penzionisani ekonomista iz Fojnice, javio se Redakciji "Dnevnog avaza"  tvrdeći da je riješio matematički zadatak vrijedan milion dolara! Jahić tvrdi da je zadatak pokušavao riješiti duže vrijeme te da je dugo lutao u pronalaženju tačnog odgovora. Kako je potvrdio za "Avaz", sada će pokušati stupiti u kontakt s Bilom i prezentirati mu svoje rješenje.


- Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam sretan zbog rješenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno - kaže Jahić.Bilova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

- Znači, radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak na klasični matematički način - jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je za sada sve što vam mogu otkriti - dodao je Jahić. Bil je samouki matematičar i kaže da želi inspirirati druge mlade ljude da se počnu zanimati za matematiku i nauku. I Jahić kaže da je cijelog života opsjednut brojevima.

- Cijelog života bavim se matematikom i to je moja velika ljubav. Kada nešto čovjek voli, ništa nije teško - dodao je Jahić.

Povezani članci (by tag)