18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 02 Juni 2014 12:23

Nastava završena i u Olovu

Prenosimo vam današnji izvještaj kantonalnog Štaba CZ ZDK:


Zbog nepostojanja sigurne putne komunikacije ka Olovu, a time i bezbjednog dolaska učenika u školu,  te zbog loše kvalitete vode u ovom gradu, Kantonalni štab civilne zaštite ZDK, na preporuku resornog ministarstva donio je na jutrošnjoj (02. 06. 2014.) sjednici zaključak o završetku nastave na području ove Općine. Ovaj zaključak bit će predložen Vladi Kantona na usvajanje na prvoj narednoj sjednici.

Prema prijedlogu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona  osnovne škole „Hasan Kikić“ i „Olovo“ te Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ iz Olova završavaju školsku godinu zaključno sa 14. 05. 2014. godine. Isto vrijedi i za osnovne škole „Maglaj“ i „Prva osnovna škola“ te za gimnaziju „Edhem Mulabdić“ i Mješovitu srednju školu u Maglaju. Od škola sa područja Općine Zenica, ova odluka vrijedi samo za Osnovnu školu „Ćamil Sijarić“ Nemila. Preporuka Ministarstva nastavnom osoblju je da svim učenicima koji imaju nedovoljne ocjene iz pojedinih predmeta, budu zaključene  pozitivne ocjene, a  na osnovu takvog postupka da bude izveden opći uspjeh. Na isti način postupit će se i prema učenicima u svim osnovnim i srednjim školama s područja Kantona koji su spriječeni da pohađaju nastavu zbog nastalih posljedica prirodne nesreće. U srednjim školama s područja općina Maglaj i Olovo potrebno je organizirati maturske odnosno završne ispite.

Pored ove, na sjednici Štaba jutros je razmatran i niz drugih pitanja. Odobren je zahtjev Općine Zenica za isporuku prehrambenih namirnica iz Kantonalne direkcije robnih rezervi kao i zahtjev Općine Maglaj za dodatnim količinama goriva. Razgovarano je i o bezbjednim i ekološkim načinima uklanjanja otpada iz ovog grada, pa je dogovoreno da će  sav drveni otpad (stabla i namještaj) proći postupak  tzv. „šrediranja“ i pretvaranja u bio-masu nakon čega će biti spaljivan u namjenskim spalionicama. Kad je u pitanju organski otpad, primjenit će se postupak kojim će se zaštiti okolina, a istodobno i efikasno očistiti grad ove ove vrste otpada.
Kad je u pitanju vodosnabdijevanje u ugroženim područjima, treba reći i to da  tri postrojenja za prečišćavanje vode, inače, grant Kraljevine Švedske danas stižu u Zenicu nakon čega će biti raspoređeni na područje općina Zenica, Olovo i Tešanj.
U pogledu osposobljavanja putnih komunikacija nastavljeni su radovi na izgradnji tri alternativna pravca na području Željeznog polja kao i radovi na podizanju privremenog mosta na putnom pravcu Zavidovići-Olovo.

Svi timovi zaduženi za praćenje zdravstvene i higijensko-epidemiološke situacije i dalje su na terenu, kao i veterinarske ekipe koje budno prate situaciju na ugroženim područjima. Geološki timovi nadgledaju klizišta, a ugroženom stanovništvu redovno se dostavlja hrana i lijekovi. Najavljeno zaprašivanje rizičnih područja protiv komaraca koje je najavio federalni Zavod za javno zdravstvo odgođeno je do daljnjeg zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.