29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Juni 2014 03:22

Dijaspora nas značajno pomaže

Pretpostavlja se da u dijaspori živi oko milion i po osoba porijeklom iz BiH, što je skoro trećina ukupnog stanovništva naše države. Sead Omerović, koordinator Australske unije bh. asocijacija (AUBHA), za AVAZ kaže kako „činjenica da nema pouzdanih podataka o broju bh. građana izvan BiH govori o odnosu države prema ogromnom potencijalu bh. dijaspore.“ 



Sportski klubovi 

Najviše iseljenika iz BiH živi u Njemačkoj, Sjevernoj Americi, Austriji, Australiji... i skoro svi pomažu rodbinu i prijatelje u BiH. Što se tiče organiziranja Bošnjaka, ali i ostalih građana BiH, jedina organizirana institucija koja ima veliki broj članova i stalne aktivnosti je Islamska zajednica, s velikim brojem džemata, a postoje i neka druga udruženja i savezi. 

- Najveći broj državljana BiH u Australiju je došao početkom 90-ih godina, nakon agresije na BiH. Prema popisu iz 2010., u Australiji živi 37.898 osoba rođenih u Bosni i Hercegovini. Taj broj ne uključuje osobe bh. porijekla druge ili treće generacije koje su rođene u Australiji ili u nekoj trećoj zemlji. Najveća koncentracija bh. građana je u Melburnu i Sidneju, Adelaidi, Pertu i Brizbejnu - pojašnjava Omerović.

 

Omerović: Izgradnja džamija

 

Najčešći oblici organiziranja su sportski klubovi, vjerske zajednice, dopunske škole, folklorne grupe, društva penzionera... U većini klubova s bh. predznakom dominiraju Bošnjaci, dok su pripadnici drugih naroda uglavnom u udruženjima iz Hrvatske, odnosno Srbije. Na sličan način, Bošnjaci iz Sandžaka uključeni su u rad bh. udruženja.

Islamski centri


- Bošnjaci su vrlo aktivni u radu Islamske zajednice. S prilivom novih doseljenika ubrzano se razvijaju islamski centri, izgradnja novih džamija ili proširenje postojećih objekata. Najveća nekonfesionalna udruženja su četiri bh. centra u četiri grada, koji imaju vlastite objekte s kompletnom infrastrukturom, prostore za okupljanje, koncerte, predavanja, sportske terene... S obzirom na to da je nogomet najpopularniji sport u BiH, naši iseljenici uključeni su u rad 11 klubova. Uglavnom okupljaju naše momke i takmiče se u redovnim ligama - navodi Omerović.

Kao i u ostalim dijelovima svijeta, mnogo je uspješnih na visokim pozicijama u privatnim kompanijama, bolnicama, finansijskim institucijama i fakultetima. 

Zahvalnost Damiru Arnautu


Dobra saradnja Arnauta i članova AUBHA


- Ambasada BiH u Kanberi uvijek je izlazila ususret bh. građanima, a posebno za vrijeme dosadašnjeg ambasadora Damira Arnauta. Osim redovnog informiranja i obilazaka klubova, ambasador Arnaut je organizirao i prve konzularne dane širom Australije. S obzirom na to da je BiH u teškoj političkoj situaciji, vjerovatno će pitanje dijaspore i dalje ostati sekundarna tema, a ogroman ekonomski i naučni potencijal neiskorišten. Želja bh. građana u Australiji je da se aktivnije uključe u politički i ekonomski život BiH – ističe Omerović.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/nasoj-drzavi-iz-svijeta-pomaze-oko-milion-i-po-raseljenih-bh-gradjana