29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 01:06

Iranski ambasador u Zenici i ZDK

Ambasador Islamske Republike Iran, nj.e. Seyed Hossein Rajabi  sa svojim saradnicima posjetio je Vladu Zeničko-dobojskog kantona gdje je održan zajednički sastanak predstavnika kantonalne vlasti i predstavnika Općine Zenica. O aktuelnoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu nakon katastrofalnih poplava ambasadora je upoznao Edin Terzić, komandant Štaba civilne zaštite ZDK, a o stanju u poplavljenim područjima Zenice detalje je iznio Husejin Smajlović, načelnik zeničke Općine.

 

-Došao sam u posjetu sa svojim saradnicima i predstavnicima organizacija koje djeluju u BiH kako bih izrazio žaljenje zbog nesreće koja je zadesila vašu zemlju. Takođe želim da izrazim spremnost IR Iran da pomogne u obnovi stradalih područja,- kazao je Rajabi. Pozdrave i zahvalnost iranskom narodu prenio je ministar Terzić naglašavajući da je svaka pomoć dragocjena jer se u Bosni i Hercegovini desiloa najveća prirodna nesreća u njenoj istoriji.

 

-Prijateljima se dolazi u nevolji i u lijepim trenucima -kazao je zenički načelnik Husejin Smajlović i nastavio riječima – da je Bosna puna paradoksa. Jedan od njih je i Zenica u kojoj nema poplava, ali su vode ostavile više od 150 klizišta koja ugrožavaju naseljena mjesta. Nemilski kraj, gdje živi više od deset hiljada stanovnika je najugroženiji. Tamo je uništeno ili oštećeno oko 10 kilometara puteva, porušeno 30-tak stambenih objekata, a 250 je sa neizvjesnom budućnošću zbog oštećenja i ugroženosti. Za tri sela je pitanje hoće li ostati.

 

Smajlović je takođe posebno govorio o  potrebi konsultacija oko humanitarne pomoći koja je valjana tek onda ako je neophodna onima kojima se pruža u pravom obliku. O ukupnoj situaciji na Zeničko-dobojskom kantonu  u oblasti poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva  informaciju je podnio resorni ministar Bojan Bošnjak. O stanju zdravlja ljudi govorila je dr Senka Balorda, ministrica zdravlja, o o štetama u oblasti školstva podrobno je izvjestio Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta u Vladi ZDK. Nakon sastanka u Kantonu , delegacija IR Iran je u pratnji domaćina obišla poplavama i klizištima stradala područja.