29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Maj 2014 14:37

O zaštiti prirode

Na skupu o Zemlji 1992.god. Rio de Janeiru je potpisana jedna od najvaznijih Konvencija o bioraznolikosti (CBD). Tu Konvenciju je potpisala nasa drzava 2002.god. a ratificirala 2003.god., te se nalazi medju 186 Zemalja svijeta u kojima je Konvencija na snazi a kao datum obiljezavanja odredjen je 22.maj. Krivicom iskljucivo covjeka godisnje na Zemlji nestane vise stotina vrsta biljnog i zivotinjskog carstva.

 

Kada je BiH u pitanju navest cemo kao primjer nestanka tritona (vodozemci) endemska zivotinjica koja je obitovala na Prokoskom jezeru na Vranici. Na pomenutoj konferenciji prihvata se pojam Princip odrzivog razvoja koji moze samo garantovati opstanak zivota na nasoj Planeti. Da bi zastitili barem dio flore i faune  Zemlje EU su donijele standard da najmanje 16% teritorije stave pod neki vid zastite: Nacionalni parkovi, Parkovi prirode, spomenici prirode itd. Nasa Zemlja je svega 2,5% stavila pod jedan od vidova zastite. Koliki je nemar politicara pokazuje primjer Parka prirode BABINA kojeg je usvojila Kantonalna skupstina a Nacelnik Opcine Zenica Husein Smajlovic ne zeli da imenuje upravu parka vjerovatno sto autor tog projekta ima dijametralno suprotne stavove kada je ekologija u pitanju. Nasa Zemlja je jedna od rijektih koja nema crvenu listu ugrozenih biljnih i zivotinjskih vrsta. Kanton ali ni Opcina ne zele da izdvoje sredstva za stampanje knjige Ugrozene biljne i zivotinjske vrste u Parku prirode BABINA, autora Akifa Smajlovica prof. koji se odrekao sredstava za autorsko pravo a knjiga bi bila besplatno podijeljena clanovima Planinarskih drustava i Izvidjacima.

 

U biodiverzitetu narocitu ulogu imaju sume koje predstavljaju staniste divljih zivotinja ali i flore. Kod nas su prisutne tzv  gole sjece pri cemu dolazi do pojave klizista. Iz ekologije je poznato da drvece apsorbuje prasinu i ugljen dioksid a emituje neophodan kisik. Gledajuci izvjestaje sa terena gdje su nastala klizista uocljivo je da se radi o predjelima gdje su mjestani ili SPD vrsili golu sjecu da bi dobili obradivo zemljiste. Zbog ovoga prilikom obilnih padavina voda kada dodje do zasicenja tla podmazuje stijene (klizne povrsine) i zbog teznje da podrucje iz labilne ravnoteze predje u stabilno dolazi do nastanka klizista, zbog smanjenog koeficijenta trenja. Ako se pogleda zorno germofoloska karta BiH autora prof.dr. Busatlije vidljivo je da veci dio Bosne nije formiran reljef i da ima dosta jazurina koja su sklona nastanku klizista. Takodjer podrucje Vranduka spada u krasko podrucje koje se smatra dosta nestabilnim podrucjem i upravo na tom mjestu u blizini Vranduka nastalo je kliziste koje ugrozava selo Ljubetovo a kod Nemile kliziste je presjeklo put M 17 pri cemu je stradalo vise stanbenih objekata.

 

Ovih dana smo preplavljeni na Facebooku optuzbama da je za nevrijeme kriv projekat HAARP sto je orktodosna glupost. Za ovu milenijsku katastrofu najvecu krivicu snosi sam covjek svojim neodgovornim odnosom prema prirodi. U prirodi postoji lanac ishrane i ako taj lanac prekinete recimo istrebljenjem zmija dolazi do povecanja populacije glodara ciji broj raste geometrijskom progresijom. Ovo je ujedno apel na izletnike i mjestane da ne ubijaju zmije jer u protivnom ce se desiti slucaj Zagreba koji je prije mjesec dana proglasio epidemiju misije groznice koja u najtezem obliku dovodi do zatajenja rada bubrega. Kao izvor zaraze oznacena je planina Sljeme gdje su predpostavljamo izletnici iz straha skoro istrebili zmije. Ovom prilikom clanovi OTPORA su pokrenuli potpisivanje peticije Stop izgradnji HE Vranduk i HE Janjici jer se radi o izuzetno nestabilnom geoloskom terenu a seizmoloska karta BiH pokazuje da se na ovom podrucju mogu ocekivati najsnazniji zemljotresi. Da su postojale ove dvije brane za vrijeme ovih milenijskih kisa radnici na tim centralama bi imali dvije mogucnosti: 1. naglo praznjenje akumulacionih jezera zbog cega nastaje plavni val koji bi u slucaju HE Janjici unistio Lukovo Polje, Bilimisce, Blatusu, Vracu, Banloze a u slucaju HE Vranduk sve nizvodne gradove Zepce, Zavidovice itd. 2.

 

Druga mogucnost je da radnici na brani puste da se voda preljeva preko iste sto moze dovesti do kolapsa (pucanja) brana sa nesagledivim ljudskim zrtvama i materijalnim dobrima. Do danas je u Svijetu bilo preko 80 kolapsa brana a kod nas je primjer HE Bogatici za ciji kolaps niko nije krivicno odgovarao iz EP BiH mada je OTPOR poslao krivicnu prijavu elektronskom postom Kantonalnom Tuzilastvu Sarajevo. Od RAK a zahtjevamo da poduzme zakonom  predvidjene mjere protiv FTV a i BHT1, jer u svojim propagandnim emisijama za enormne sume novca od korporacije EP BiH dd Sarajevo propagiraju unistavanje nacionalnog spomenika Vranduk cime svjesno krse Aneks 8. Dejtonskog sporazuma. Sva saopcenja OTPORA u vezi HE Vranduk ne emituju cime pokazuju svoj stav prema zastiti kulturno historijskog nasljedja BiH i ekoloskoj sitvaciji u Zenici. Od Tuzilastva i SIPE ocekujemo da pokrenu istragu u vezi HE Vranduk cija je investicija 130 miliona KM a snaga te HE bila simbolicnih 19 MW sa napomenom da bi zbog cinjenice da je rijeka Bosna erozivna (sto smo eksperimentalno dokazali) nanosi erozivnih materijala bi se morali cistiti svakih 3 godine sto bi vise kostali od cijene proizvedene elektricne energije. Mi smo kao alternativu ponudili izgradnju vjetroelektrana na planini Vepar iste snage cija bi investicija kostala svega 40 miliona KM. Pozivajuci se na konvenciju o pravima djeteta i AGENDI 21 UN a u narednom periodu omladina ce prikupljati potpise protiv izgradnje HE Janjici i HE Vranduk.

 

Za NG Ekoloski pokret OTPOR    ekolog Akif Smajlovic, prof.