29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Maj 2014 13:46

Upute za helikoptersku pomoć!

Trenutno se pruža pomoć na više od 20 lokacija i općina u BiH, sa više od 300 vojnika sa svom potrebnom opremom i mehanizacijom. Informacija je zaključno sa 11.00 sati, a akcije Oružanih snaga se nastavljaju.



Moli se stanovništvo da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, naročito u nepristupačnim terenima, u granicama mogućnosti maksimalno sarađuju sa pripadnicima OS BiH kako bi se omogućila brza intervencija i evakuacija ugroženog stanovništva.

Također, se mole stanovnici da, ukoliko je moguće, pronađu ravan prostor veličine 50x50 metara i obilježe ga vidljivim obilježjima, krečom ili neki drugi način. Poželjno je da na granicama obilježenog prostora bude jedna osoba koje će davati signale pilotima helikoptera i time pomoći u njegovom slijetanju.

Stanovnici se mole da u skladu s mogućnostima, izvjese bijelu ili neku drugu tkaninu na veću visinu, kako bi obilježili prostor i time pomogli pilotima helikoptera u određivanju pravca vjetra, čime bi se omogućilo njihovo bezbijedno slijetanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.