28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Maj 2013 10:14

Uputstvo:Kako do posla u Austriji

 “Crveno-bijela-crvena karta” u organizaciji Saveznog ministarstva za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Republike Austrije, garantuje svima iz BiH, koji to žele i ispunjavaju zadate uvjete na stotine radnih mjesta u Austriji. Vlada Austrije prije dvije godine putem projekta “Crveno-bijela-crvena karta” odlučila je da potraži radnike iz Bosne i Hercegovine za 25 deficitarnih zanimanja u Austriji. Bosanci i Hercegovci masovno su se odazvali ovom pozivu i na prvom su mjestu po broju zaposlenih stranih radnika u Austriji.

 

Do posla u Austriji može se doći po uputama na web stranici austrijskog ministarstva za rad. Mora se ispuniti upitnik koji se nalazi na web stranici. Nakon toga se upitnik boduje i minimalni broj bodova je 50, da dobijete šansu za zaposlenje. U Austriji trenutno radi 35.000 građana iz BiH, od čega je sedam hiljada prijavljeno kao nezaposleni.

 

Zanimanja koja se traže u Austriji su tesari, pokrivači krovova, postavljači podova, lakireri, radnici na poljoprivrednim mašinama, bravari, radnici za obradu metala, tokari, vodoinstalateri, monteri, zavarivači i rezači, elektroinstalateri i monteri električnih instalacija, radnici na mašinama za obradu drveta, stolari, diplomirani mašinski inženjeri, mašinski tehničari s višom školom, diplomirani inženjeri i tehničari za struju visokog napona, inženjeri i tehničari s visokom stručnom spremom za obradu podataka, diplomirani medicinski njegovatelji i medicinske sestre. Oni koji žele da rade u Austriji moraju dobro poznavati njemački ili engleski jezik.


 

S ciljem olakšavanja apliciranja na program Crveno-bijelo-crvene karte, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine je napravila materijal sa uputstvima kako koristiti ponuđeni program Republike Austrije.

 

Upute za apliciranje na program Crveno-bijelo-crvena karta možete naći ovdje

PDF file, desnim klikom SAVE AS

 

Napomena: Program Crveno-bijelo-crvene karte se provodi bez posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i entitetskih zavoda za zapošljavanje i osnovni uslov je da osoba koja želi koristiti program mora imati potvrđenu ponudu poslovnog angažmana!