16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Maj 2014 04:38

Vlada obmanula Plenum i Skupštinu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) 25. marta usvojila je Zaključak o mjerama štednje 01-14-5742/14, koji na sedam stranica nalaže svim ministarstvima, institucijama i drugim organima ZDK da počnu sveobuhvatne mjere ušteda. Odluka tima premijera Muniba Husejnagića (SDP) isposlovana je nakon februarskih demonstracija i na direktan zahtjev Plenuma ZDK, a nakon usvajanja u Vladi predočena je i poslanicima Skupštine ovog kantona.

 

Indikativno je da je dokument istog naziva i identičnog sadržaja usvojila Vlada njegovog prethodnika Fikreta Plevljaka (SDP) 15. jula 2011. godine i nosi broj 02-14-19424/11! Sedam stranica dokumenta, kojem čak nije promijenjen ni font, razlikuju se samo u godini koja se spominje, dok su mjere prepisane. Da apsurd bude još veći, na kraju dokumenta Husejnagićeve vlade navodi se da se "usvajanjem ove odluke van snage stavlja odluka iz 2011.", dakle prethodna odluka istog sadržaja. Umjesto da Vlada analizira zašto nisu provedene mjere iz 2011. ili, ako kojim slučajem jesu, zašto nisu donijele rezultate, prepisuje se odluka i usvaja kao svoja. No, tu nije kraj. Većinska Vlada SDP-a donijela je i Zaključak o ograničavanju visine naknada predsjednicima i članovima upravnih odbora i odbora za reviziju. I tu je odluka donesena radi dodatnih ušteda, a da poslanicima u Skupštini i javnosti nije predočeno da je odluka ustvari plagijat - kopija odluke 02-14-19420/11, od 3. juna 2011., kada su na 156. sjednici Vlade u tadašnjem sazivu donesene odluke o ograničavanju naknada na 200, 250 i 300 KM.

 

- Na zahtjev MMF-a Vlada kojom sam ja predsjedavao je još 2008. donijela niz mjera, koje je Vlada mog nasljednika Fikreta Plevljaka (SDP) uglavnom prenijela te donijela svoje zaključke. Ja sam tada bio predsjedavajući Skupštine i sjećam se da smo 2011. upoznati od tadašnjeg saziva Vlade sa zaključcima - kazao nam je bivši predsjedavajući Skupštine ZDK Miralem Galijašević (SDA). Vrijeme će pokazati koliko je tuđih odluka, umjesto da ih provodi, SDP-ova vlada prepisala i obznanila kao svoje, ali bez konkretnog provođenja, a onda ih opet gurnula u ladicu do - sljedećeg prepisivanja.

 

- Nije istina da su mjere samo prepisane. Ovdje Zaključak prati niz konkretnih odluka, od toga da smo upotrebu mobitela ministrima smanjili sa 120 na 100, a premijeru sa 200 na 150 KM. Smanjili smo broj onih koji koriste službena vozila za dolazak i odlazak na posao sa 18 na 12. Umanjene su i naknade u upravnim odborima. Neke odluke ranije su bile pro forme, a naše su sada konkretne - tvrdi za naš list Husejnagić. Odlukom o smanjenju limita za mobitele, premijer i deset ministara u budžetu će ostaviti 250 KM.