29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Maj 2012 00:15

StudirajEU

Organizacija STUDIRAJeu je po drugi put ostvarila planirani projekat „Mlada budućnost", ovog puta jedno proljetno izdanje. Srž projekta je posjeta srednjim školama, s ciljem poboljšanja motivacije kod učenika za daljnjim studiranjem i akademskim obrazovanjem. Posjeta se sastojala od susreta s učenicima na završnoj godini, te pružanja informacija o studiranju i iskustvima koje su pokretači i akteri projekta posjedovali.

 

Za razliku od prošle godine, ove godine učesnici projekta su većinom dolazili sa bosansko-hercegovačkih fakulteta, odnosno s različitim studijskim pravacima: pravo, ekonomija, tehničke nauke – građevina, pedagogija, medicina, te studij prehrambene tehnologije. Interaktivnim načinom prezentovanja, gdje su se koristila tehničko-vizuelna pomagala, pored informisanja o iskustvima studiranja, kod učenika se nastojalo izazvati razmišljanje o važnim stvarima vezanmh za budućnost, kao što su životni ideali, interesi, o vrijednosti razuma, života itd.

 

Mjesta posjećenih školskih ustanova su Cazin: Gimnazija, Prva srednja škola i Druga srednja škola; Velika Kladuša: Gimnazija; Bosanski Petrovac: Mješovita srednja škola; Sanski Most: Gimnazija, i Bihać. Prvi komentari učenika su zadovoljavajući, te su nova inspiracija za ekipu STUDIRAJeu u stvaranju tradicije posjećivanja školskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

 

Ovim putem se STUDIRAJeu zahvaljuje navedenim školskim ustanovama i njihovim predstavnicima s kojima smo imali čast da se upoznamo, te svim osobama koje su pomogle realizaciju projekta. Posebna zahvala je našim prezentatorima s bosansko-hercegovačkih fakulteta, koji su nesebično pridonijeli boljoj budućnosti mladih.