19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Maj 2014 06:35

Rezultati: Svaki čep stavi u džep

Prva faza projekta "Svaki čep stavi u džep!" (BiH Cap Project) okočana je, a organizatori će, uz pomoć skupljača iz cijele BiH, u narednim sedmicama sve čepove transportovati do Zenice, odakle će ih uputiti za Kosovo i dalje za Tursku, kazao je za "Avaz" Mustafa Bišić, koordinator projekta u ime omladinskog udruženja REaktiv. 

 

- Lani smo projekat pokrenuli u Zenici, a onda su nam se pridružili Sarajevo, Kakanj, Živinice, Tuzla, Cazin, Bihać, Višegrad, Brčko, Ključ, Travnik i još desetine gradova, uglavnom škola kazao nam je Bišić, pozivajući sve one koji su u svojim sredinama skupili čepove da obustave pojedinačno skupljanje, te čepove transportuju u Zenicu ili Sarajevo. . 

 

Akciju mladih Zeničana iz REaktiva su podržale mnogobrojne javne ličnosti, poput članova Dubioze kolektiv, pjevača Denijala Ahmetovića, golmana poljskog Leha Jasmina Burića, nogometaša njemačkog Bohuma Adnana Zahirovića, istraživača Semira Osmanagića, pjevača "Zabranjenog pušenja" Davora Sučića, glumice Fakete Salihbegović Avdagić, scenariste Hasana Džafića.... 

 

Lideri u prikupljanju su jedna sarajevska škola sa 500, te dvije kakanjske škole sa po 250 kilograma čepova. Uz njih, u Zenici se već nalazi više od 500 kilograma čepova iz drugih gradova. Svi oni koji to do sada nisu, čepove mogu transportovati do Udruženja Reaktiv u Zenici ili do Centra za edukciju i istraživanje Nahla u Sarajevu, odakle će biti transportovani u Zenicu, a potom u bazu na Kosovu, te u fabriku za recikliranje u Turskoj. 

 

- Kompanija iz Turske koja reciklira čepove za svakih 250 kilograma čepova kupuje po jedna invalidska kolica i daruje ih skupljačima. Prema dosadašnjim podacima, imamo osiguranih šest invalidskih kolica, ali taj broj može biti i veći dok do kraja maja prikupimo čepove iz cijele države, kazao nam je Bišić. 

 

Ž8= A. DŽONLIĆ