28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 15:02

Preporuke MUP-a za 1. Maj

Narednog dana,  obilježavat će se i slaviti 1. maj, Međunarodni praznik rada, kada je za očekivati da će veći broj građana napuštati svoje stanove/kuće i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, za očekivati je i povećano konzumiranje alkohola na javnim mjestima, kao i povećanje broja slučajeva kada lica pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pored toga, evidentna je pojava da se na ovaj dan nosi i upotrebljava vatreno oružje, te je proteklih nekoliko godina evidentirano više slučajeva upotrebe vatrenog oružja prilikom i nakon slavlja, što je u nekoliko navrata za posljedicu imalo teške i tragične posljedice.

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, s tim u vezi, održani sastanci sa ciljem provođenja i koordiniranja pojačanih mjera policije na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Takođe su preduzete mjere na planiranju radnji koje će poduzimati policijski službenici u narednim danima, kako bi se spriječile i prevenirale sve negativne pojave i ponašanja, koja mogu ugroziti i narušiti sigurnost građana.

Ovom prilikom pozivamo građane da daju svoj doprinos da predstojeći praznik protekne u povoljnim bezbjednosnim uslovima, na način da:

-    Prije izlaska iz stanova/kuća provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurate vaše stanove/kuće i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju.
-    Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka na izletištu istu ugasite.
-    Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time ugrožavate sebe, svoju porodicu te druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške i tragične posljedice.
-    O informacijama i nezakonitom ponašanju lica, tj. činjenju prekršaja, izvršenju krivičnih djela, nelegalnom posjedovanju oružja i drugim nezakonitim aktivnostima pojedinaca ili grupa, obavijestite policiju pozivom na broj 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava i radnji, a počinioci istih procesuirali i sankcionisali.

Ponovo pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da je na snazi pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača, koja će se vršiti i u dane praznika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju njihovo kretanje u noćnim satima.

Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg Kantona upućujemo čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.