29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 April 2014 19:45

Zeničani se predstavili u Bugojnu

U organizaciji Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Bugojnu je upriličen 10. naučno-stručni simpozij s međunarodnim učešćem iz oblasti metalnih i nemetalnih materijala. U prisustvu brojnih profesora, studenata, privrednika, predstavnika vlasti, te drugih gostiju, Simpozij je otvorio predsjednik Organizacionog odbora prof.dr. Sulejman Muhamedagić. 


O značaju skupa, koji je prvi put organiziran izvan Zenice, govorili su prorektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Safet Brdarević, kao i dekan Fakulteta za metalurgiju i materijale prof. dr. Ilhan Bušatlić. 

- Ovaj naš simpozij ja vidim kao mali pokušaj da ujedinimo tri stvari: nauku, dakle, nas koji se bavimo time, privredu koja ima investicije i novac, i zakonodavnu i izvršnu vlast koja ima želju da se u Bugojnu nešto pozitivno dešava.  Ujedinjavanjem ove tri stavke siguran sam da će Bugojno doživjeti svoj prosperitet. Na kraju, kao Bugojanac i domaćin, želim svima da ovaj skup završi uspješno, kazao je prof.dr. Bušatlić. 

U radnom dijelu Simpozija predstavljeno je 56 naučno-stručnih radova o proizvodnji, osobinama i primjeni metalnih i nemetalnih materijala, te zaštiti radne i životne sredine i održivom razvoju. Čelni ljudi bugojanske općine načelnik Hasan Ajkunić i predsjedavajujći Općinskog vijeća Vlatko Glavaš zahvalili su predstavnicima zeničkog Univerziteta na ideju da Simpozij organiziraju u Bugojnu, uz uvjerenje da će se saradnja toga grada sa ovom visokoškolskom ustanovom nastaviti i ubudućnosti. 

- U perspektivi imamo jedan veliki projekt koji je veoma važan za lokalnu zajednicu ali i cijelu regiju, a to je otvaranje rudnika lignita. Vaša struka će nam trebati i mi vjerujemo da ćete nam pomoći na tom planu - istakao je načelnik Ajkunić. 

U petak, drugog dana Simpozija, planirana je posjeta općini Jajce.