29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 April 2014 03:04

Gasi se VOA na bosanskom

Odbor guvernera za međunarodno emitiranje (BBG), agencija vlade SAD koja nadgleda Glas Amerike, objavila je detalje predloga budžeta za 2015., koji predviđa ukidanje balkanskih servisa i izdvajanje većih sredstava za azijsko i afričko područje. 

 

Predloženo je eliminiranje Srpskog, Albanskog, Bosanskohercegovačkog i Makedonskog servisa. U Azerbejdžanskom, Gruzijskom, Persijskom i Uzbekistanskom servisu bi došlo do određenih smanjenja, kao i u programu koji se emitira za Kubu. Također bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalemu i Houstoneu. 

 

Dave Allison, vršilac dužnosti predsjednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u Glasu Amerike, ocijenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je započela 1942. godine. Odbor guvernera je za narednu fiskalnu godinu zatražio od Kongresa 721 milion dolara, prema 731 milionu dolara u tekućoj fiskalnoj godini. 

 

BBG, izmedju ostalog, planira da u Kini poveća upotrebu društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu. Također planira da otvori novi satelitski televizijski kanal i proširi programe za učenje engleskog.