16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Mart 2014 22:09

Akcija čišćenja parka

Povodom održavanja tradicionalne „Čimburijade“, u Zenici je danas organizovana akcija uređenja Kamberović polja u organizaciji Foruma građana Zenica.  Kao i svake godine, „Zenička čimburijada“ će biti održana na prvi dan proljeća 21. marta, a povodom toga najmlađi Zeničani su uređivali Kamberovića polje sadnjom ruža i drugog cvijeća. 

 

Prijatelj akcije je i kompanija Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, koji će obezbijediti vreće za prikupljanje otpada, higijenske rukavice, majice i ručak za sve učesnike.  Ekopak je saradnju s Forumom građana Zenice ostvario i kroz projekt „Tvrle ekolog“, koji je imao za cilj edukaciju djece o značaju ekologije i o koristima selektiranja ambalažnog otpada. 

 

Aktivnosti između Ekopaka i stanovnika Zenice će se nastaviti i u budućnosti, kako kroz akciju uređenja Kamberović polja, tako i kroz mnoge druge koje će imati za cilj podizanje svijesti građana o važnosti odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, te približavanje BiH ostatku EU po pitanju upravljanja ambalažnim otpadom.  U akciji je učestvovalo po šest učenika, članova ekoloških sekcija osnovnih i srednjih, članovi Izviđača Zenica te mladi iz ostalih partnerskih nevladinih organizacija, saopćili su organizatori.