08 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Februar 2014 04:47

Kako studirati u Austriji

Kako su naveli iz Compressa Sarajevo – Kontakibiroa grada Beča, najveći broj bh. studenata u Austriji se nalazi u Beču, trenutno oko 3.000. U ovom najvećem austrijskom univerzitetskom gradu postoji nekoliko stotina studijskih pravaca:Universität Wien (Univerzitet Beč), Medizinische Universität Wien (Medicinski Univerzitet Beč), Wirtschaftsuniversität Wien (Privredni Univerzitet Beč), Technische Universität Wien (Tehnički Univerzitet Beč), Universität für Bodenkultur Wien (Univerzitet za poljoprivredu Beč), Veterinärmedizinische Universität Wien (Univerzitet veterinarske medicine Beč), Universität für Musik und darstellende Kunst(Univerzitet za muziku i izvedbenu umjetnost), Universität für angewandte Kunst Wien (Univerzitet za primjenjenu umjetnost Beč) i Akademie der bildenden Künste Wien (Akademija likovne umjetnosti Beč).


Da bi mogli doći u Austriju strani studenti moraju imati boravišnu dozvolu. Nju moraju zatražiti u austrijskom diplomatskom predstavništvu u zemlji iz koje dolaze. Bitna pretpostavka za dobijanje boravišne dozvole je potvrda o prijemu na neki od austrijskih univerziteta.

 

Troškovi studija - 

Sigurno najvažnije pitanje jeste ono koje se tiče troškova samog studiranja. Građani Bosne i Hercegovine za studij u Beču plaćaju 381,36 eura po semestru, tj. istu cijenu kao i građani zemalja EU.

 

Gradski prevoz –

Semestralna karta (četiri mjeseca) košta 128,50 eura u Beču. Za vrijeme raspusta (februar, juli, august i septembar) mjesečna karta iznosi 29,50 eura. Osobe preko 26 godina nemaju pravo na povlastice i moraju kupovati mjesečnu kartu koja košta 49,50 eura tokom cijele godine.Alternativa je godišnja karta koja košta 449 eura.

 

Zdravstveno osiguranje – Od 1.7.2011. godine studentsko osiguranje u Austriji košta 50 eura mjesečno (zdravstveno osiguranje se svaki mjesec mora uplaćivati).

 

Smještaj: Studentski dom, stambena  zajednica (WG) ili pak stan?

Da li će se studenti za vrijeme svog studija u Beču odlučiti za sobu u studentskom domu, stambenu zajednicu sa drugim studentima, popularno nazvanu WG ili pak za plaćanje stanarine za stan, prepušteno je njima samima. Ponuda je raznolika i ovisi o ličnim potrebama studenta i preferiranog životnog stila.

Za novajlije je pak studentski dom jedna sasvim dobra solucija i dobra mogućnost za upoznavanje novih ljudi. Pošto uslovi i rokovi za prijavljivanje u studentske domove variraju, potrebno je da se studenti već 6 mjeseci prije početka studija informišu o boravku u studentskom domu te rezervišu sebi sobu. Troškovi za jednokrevetnu sobu se kreću između 244 i 375 eura mjesečno. Za dvokrevetnu sobu potrebno je izdvojiti 205 do 307 eura. U potrazi za WG-om studentima stoje na raspolaganju razni web portali sa određenim ponudama.


Prosječni troškovi stanovanja u Austriji

U Beču su cijene nekretnina posljednih godina u stalnom porastu zbog stalnog priliva novih stanovnika, a naročito zbog velikog priliva studenata. Grad Beč zbog toga posljednjih nekoliko godina ulaže velike sume novca u stanogradnju i izgradnju novih naselja od kojih je trenutno najpoznatiji i najveći projekat naselja „aspern Jezerski grad“ (aspern Seestadt) koji bi do 2020. godine trebao ponuditi novi životni i radni prostor za 20.000 ljudi.

Cijene nekretnina naravno zavise od lokacije, tako da su kirije stanova u centralnim bečkim okruzima više nego u ostalim. Prosječna cijena po m2 za stan do 50 m2  iznosi 16,97 EUR, te mjesečna kirija za stan veličine 50 m2  iznosi oko 848,5 EUR. Za stan veličine od 50 do 80 m2 prosječna cijena kvadratnog metra iznosi 14,06 EUR, dok kvadratni metar stana površine od 80 do 130 m2  u prosjeku košta 14 EUR. Prema podacima stranice immopreise.at prosječna cijena kvadratnog metra stana u Beču iznosi 14,19 EUR.

Visina kirije je u Grazu nešto niža, pa je u prosjeku za kvadratni metar stana potrebno izdvojiti 11,40 EUR. Cijene se naravno razlikuju ovisno od kvadrature stana, tako da prosječna cijena kvadratnog metra za stan do 50 m2  iznosi 12,65 EUR, za stan od 50 do 80 m2  11,76 EUR, a za stan od 80 do 130 m2  10,47 EUR.

 

Troškovi ishrane 

Iznos novca potrebnog za hranu mnogo zavisi od načina ishrane, odnosno da li se kuha kod kuće ili se uglavnom jede van kuće.  Studenti obično potroše mjesečno  oko 200 eura na hranu. Povoljnu ishranu za studente nude svakako i menze u glavnoj zgradi univerziteta kao i u blizini nekih instituta. U ovim menzama može svako jesti. Nije potrebno priložiti lični dokument. Međutim, i ovdje postoje određene pogodnosti u smislu da je uz prilog studentskog pasoša moguće dobiti karticu, zahvaljujući kojoj svako jelo u menzi košta 0,50 eura manje.

Pored menzi široka je paleta kafića i restorana, posebno prilagođenih za studentski džep. Najfrekventnijih top 5 mjesta u tom pogledu su: kafana „La Boule“ u Josefstadtu (8.okrug), „Cafe Europa“ u naselju Neubau (7.okrug), neobični kafići „Phil“ i „Cafe Jelinek“ u naselju Mariahilf (6. okrug) te „Weberknecht“ u naselju Ottakring (16.okrug).

Šta i kako dalje nakon završenog studija u Beču?

Većina onih koji završe studij u Beču, mogu reći da su proveli ispunjene studentske dane: mnogi su pustili korijene u Austriji, uspostavili nove kontakte i sklopili duboka prijateljstva. Najčešće je i njemački jezik usavršen, što svakako predstavlja značajan faktor koji omogućuje dalji ostanak i rad u Beču i Austriji.

 

Cjenovnik telefonskih i internetskih usluga

Troškovi za mobilni telefon – Najjeftinije varijante se mogu naći za ispod 10 eura mjesečno uključujući određeni broj besplatnih minuta unutar Austrije i određeni broj besplatnih poruka unutar Austrije.

 

Internet – Zavisno da li želite fiksni ili mobilni internet, cijena mjesečnog korištenja interneta u prosjeku iznosi oko 9 eura za mobilni internet (ograničeno korištenje), odnosno 20 eura za fiksni internet (flatrate). U studentskim domovima je obično internet uključen u iznos kirije.

 

Buka