29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Januar 2014 04:17

Ministar vraća spis komisiji

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Rifat Delić (SDP) u izjavi za „Dnevni avaz" potvrdio je da "nema namjeru potpisati odluku o izboru članova Odbora za pritužbe javnosti MUP-a ZDK" sve dok se stvari u vezi s izborom jednog od članova Fadila Jaganjca iz Zenice "ne istjeraju na čistac". 

 

- Još jednom se pokazala nedorečenost naših zakona, jer uredba na osnovu koje se biraju članovi Odbora i Zakon o unutrašnjim poslovima su u koliziji. Ja sam doveden pred svršen čin i trebam potpisati odluku komisije, bez ikakvih mojih ovlasti, ali zato s odgovornošću, što je apsurd - smatra Delić. Podsjetimo, komisija Skupštine ZDK izabrala je Odbor sastavljen od sedam članova, među kojima je i Jaganjac. Tokom rada komisije u dva navrata provjeravan je njegov dokument Uvjerenje o neosuđivanosti, jer je javnosti poznata činjenica da je Jaganjac 2010. i 2011. osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, kada je i otpušten s mjesta šefa Terenskog ureda Granične policije BiH. Jaganjac je u februaru 2011. platio 15.000 KM kao kompenzaciju umjesto zatvora. 

 

Ministar Delić navodi da nije zaprimio spis iz Skupštine ZDK, a da će nakon njegove analize donijeti konačnu odluku. 

 

- Ako se stvari pokažu onakvima kako mi je usmeno preneseno da su se odvijale, vratit ću cijelu odluku komisiji i zahtijevati da ponovo od Suda BiH zatraže konačno očitovanje o ovom slučaju i presudi te razlozima neupućivanja spisa za unos u evidenciju. Tek onda ću prihvatiti konačnu listu - kazao je Delić. 

 

- Nakon te presude koju sam platio, ja sam uputio apelaciju Ustavnom sudu, koja je donesena u moju korist i poništene su prvostepena i drugostepena presuda - ustvrdio je Jaganjac za naš list.  Na naše insistiranje da vidimo i fotografiramo faksimil te presuđene apelacije, Jaganjac je kazao da mu „to ne dozvoljava njegov advokat". Na internet-stranici Ustavnog suda BiH navedene su odluke i apelacije koje je ovaj sud donio. Među njima nema nijedne koja se odnosi na Jaganjca.