20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 09 Decembar 2013 03:52

Osnaživanje zdravlja žena

Udruženje Centar za majke "Utjeha" u saradnji sa organizacijom American Jewish Joint Distribution Committee uzelo je učešće u programu WHEP - Programu osnaživanja zdravlja žena, koji se od 2005. godine provodi u BiH i uspijeva mijenjati sliku stanja o karcinomu dojke u BiH, a realizira se u partnerstvu sa 25 nevladinih organizacija koje se bave problematikom ženskog zdravlja  i karcinomom dojke. 

 

Projekat Osnaživanja Zdravlja Žena u BiH je pokrenut sa ciljem da uspostavi nove oblike pomoći oboljelim ženama, ojača NVO-e koje se bave ovom problematikom kroz treninge organizacijskog razvoja, te sarađuje sa medicinskim stručnjacima u cilju poboljšanja tretmana i dijagnostike.

 

Dan zdravlja za romske porodice je aktivnost koju smo odlučili sprovesti zbog specifičnog stanja ove populacije. Naime, planirano je da se dana 12.12.2013. godine realizuje Dan zdravlja u Zenici, gdje će se u saradnji sa Domom zdravlja Zenica, Udruženjem "Život" iz Zenice, te pomenutom organizacijom American Jewish Joint Distribution Committee obezbijediti besplatan ljekarski pregled za najmanje 200 ljudi sa akcenotom na romskoj populaciji i osobama bez zdravstvene zaštite. Aktivnosti koje će se realizirati u sklopu pomenutog Dana zdravlja su: besplatan mamografski pregled za 40 žena starosne dobi iznad 40 godina, besplatan konsultativni ginekološki pregled, besplatan konsultativni pregled pedijatra za djecu, imunizacija djece romske populacije, opći pregled svih učesnika kao i mjerenje šećera i krvnog pritiska, te edukativna radionica o samopregledu dojke koju će održati dr. Harun Drljević. Također, za sve učesnike će biti obezbjeđeno osvježenje kao i higijenski paketići. Sve pomenute aktivnosti obavit će se u prostorijama Udruženja Centar za majke "Utjeha", Crkvice 28 (Obdanište Kanarinac), sa početkom u 11.00 sati. 

 

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane koji spadaju pod ciljanu populaciju ove aktivnosti da uzmu učešće u istoj. Također, ovim putem želimo se zahvaliti Domu zdravlja Zenica na saradnji i pružanju stručne podrške kao i Udruženju "Život" na pomoći u realizaciji ove aktivnosti.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti na mail Udruženja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i na brojeve telefona: 061/403744 i 066/158362.

 

S poštovanjem,

Centar za majke "Utjeha", Zenica