23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 16 Novembar 2013 03:23

Problemi sa stjenicama

Građani Zenice već nekoliko mjeseci vode borbu sa stjenicama koje su preplavile grad. Stariji stanovnici kažu da ne pamte da je ranijih godina bilo toliko insekata kao sada. Ono što je neobično jeste i to da su stanište našle u urbanim dijelovima grada, najčešće u stambenim zgradama.

 

Stručnjaci smatraju da im pogoduje toplo vrijeme, neuobičajeno za ovo doba godine. No, Zeničani su u strahu jer im se ove krvopije zavlače u drveni namještaj, pod... i veoma ih se teško riješiti. Dejan Kulijer, entomolog iz Zemaljskog muzeja BiH, kazao nam je da je normalna prirodna pojava domaćih vrsta insekata, kao što je bio slučaj masovne pojave osolikih muha i biljnih vaši u ovoj godini. Stjenice izlaze noću, hrane se ljudskom krvlju, a njihovi ugrizi nisu bolni. Zbog toga je isprva teško prepoznati problem. Srećom, ovi napasnici ne prenose zarazne bolesti.

 

- Radi se o vrstama koje ne predstavljaju opasnost za čovjeka. Populacije insekata imaju prirodne fluktuacije i svakih nekoliko godina im se povećava brojnost. U slučaju povoljnih klimatskih uvjeta i kada je dovoljno hrane u prirodi, njihova brojnost može biti veoma velika. Pored toga, do masovnih pojava i širenja pojedinih vrsta insekata može biti i posljedica klimatskih promjena ili unošenja stranih vrsta - kazao je Kulijer. On je pojasnio da dok se ne ispita tačna vrsta „problematičnih zeničkih” stjenica, više informacija ne može znati.

 

Inače, na području Balkana, naročito u BiH i Hrvatskoj, u proteklom periodu primjetna je invazija takozvanih harlekinskih bubamara, koje su prije nekoliko desetaka godina uvezene iz Azije, kao preventivno prirodno rješenje za uništavanje štetočina. No, stručnjaci upozoravaju da su ličinke toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta, a to do sada nije zabilježeno.


B. Bećirović/Avaz