19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Novembar 2013 07:25

Odluke skupštine ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ je većinom glasova prihvatila izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koje su razmatrane po skraćenom postupku. Izmjenama je predviđeno da će Općini Žepče ubuduće biti dodjeljivano najmanje 10 posto više sredstava u odnosu na ostale općine ZDK. Ove izmjene su bazirane na Odluci Visokog predstavnika u BiH iz 2000. godine o integraciji Općine Žepče u ustavnopravni okvir ZDK.


Zastupnici SDA i Stranke za BiH izrazili su protivljenje izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ističući da je na djelu diskriminacija ostalih općina u ZDK. 


Skupština ZDK je imenovala Muhameda Husića (SDP) iz Visokog, za novog ministra privrede. Ovaj resor je bio mjesecima upražnjen, jer je na osnovu dogovora među strankama većine u ZDK, nakon istupanja kadrova SBB-a iz Vlade ZDK, ova pozicija pripala HDZ-u, no pod uslovom da kandidat bude Bošnjak, s obzirom da su pozicije koje po Ustavu ZDK pripadaju kadrovima iz reda hrvatskog naroda u Vladi ZDK već popunjene HDZ je poziciju ministra privrede prepustio SDP-u.