19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Oktobar 2013 02:38

Kreativne industrije u Zenici

 Najširi uvid u stanje i razvojne perspektive kreativnih industrija u BiH pruža Izvještaj „Kreativne industrije u Bosni i Hercegovini: mogućnosti i perspektive razvoja“, koji je predstavljen na prvoj bh. konferenciji o kreativnim industrijama u Sarajevu u organizaciji Fondacije za društveno ekonomska istraživanja Centar za politike i upravljanje (CPU). 

 

Autorica izvještaja i izvršna direktorica Grupe za kreativnu ekonomiju Hristina Mikić u razgovoru za Agenciju FENA ukazala je na značajne mogućnosti i perspektive koje kreativne industrije nude, kako u smislu izgradnje kulturne raznolikosti i njenog jačanja u BiH, tako i iz ugla ekonomskog jačanja lokalnih zajednica. 

 

U izvještaju se, između ostalog, analizira stanje administracije u kulturi, nadležnosti i odlučivanje, s posebnim akcentom na kreativne industrije. 

 

Tako se, ističe, utvrdilo da nijedan administrativni organ u BiH ne prepoznaje kreativne industrije kao svoju nadležnost, a „niti u tom smislu postoje odeljenja, funkcije i sl. koje se na sistemski način bave pitanjima njihovog razvoja“. 

 

- To znači da su i dalje dominantne tradicionalne strukture državne vlasti, koje pristupaju kreativnim industrijama po resornom ili granskom principu, odnosno kroz prepoznavanje pojedinih grana kao što su izdavaštvo, filmsko stvaralaštvo i produkcija - kaže Mikić. 

 

Dokument Strategije kulturnog razvoja BiH prepoznaje kulturne industrije kao jedan od trendova karakterističan za „kulturne transformacije u ravni postindustrijskih trendova“. 

 

Povoljna karakteristika kreativnih industrija u BiH, smatra Mikić, je obilje intelektualnog kapitala, govoreći da njegovo učešće u ukupnoj zaposlenosti iznosi oko 40 posto što je iznad prosjeka za privredu koji iznosi oko 8,3 posto. 

 

- Koncentracija intelektualnog kapitala je naročito visoka u video industriji, IT, multimediji, advertajzingu, itd. Međutim, razvoj kreativnih industrija ne može biti prepušten spontanom razvoju, naročito na tržištima koja nisu institucionalizovana kao što je slučaj sa bh. tržištem kreativne ekonomije - rekla je Mikić. 

 

Zbog toga smatra da je neophodno u nastupajućem periodu sistemski pristupiti podršci razvoju kreativnim industrijama, njihovom umrežavanju s regionalnim inicijativama ovog tipa. 

 

Resursi kreativnih industrija na nivou BiH, kao i njihova infrastruktura, prema ovom Izvještaju, čine oblast u kojoj posluje ukupno oko 3.836 preduzeća, što čini oko 14,7 posto ukupnog broja preduzeća u BiH. 

 

Pri tome je, ističe, najintenzivnija koncentracija preduzeća u oblasti književnog stvaralaštva (oko 24 posto) i arhitekture (oko 30 posto), a najmanja u oblasti muzičkog stvaralaštva i produkcije (1,45 posto). 

 

- Udio zaposlenih u kreativnim industrijama u ukupnoj zaposlenosti u prosjeku iznosi oko 4,1 odsto, dok je udio kreativne klase na nivou od oko 37 posto prosječno - kaže Mikić.

 

Što se tiče teritorijalne distribucije kreativnih industrija, najveća koncentracija je, naglašava, u Sarajevu koje „apsorbuje oko 38,5 posto ukupnih resursa kreativne ekonomije BiH, zatim Tuzla koja učestvuje sa 9,10 posto, Mostar i Zenica sa 5,09 posto i 4,54 posto respektivno, dok ostalih 137 opština apsorbuje oko 43 posto resursa kreativne ekonomije". 

 

- Sarajevo je karakteristično po klasteru arhitekture, advertajzinga i filmskoj industriji, književnom stvaralaštvu i izdavaštvu koji čine oko 70 posto ukupnih kapaciteta kojima raspolaže kreativna ekonomija BiH. Tuzla ima potencijala da postane klaster arhitektonskih firmi, uporedo s visokom koncetracijom video industrije, IT i multimedije i izdavačkom industrijom, dok Mostar bilježi potencijal da postane klaster izdavačke djelatnosti - istakla je Mikić. 

 

U BiH se održava oko 96 manifestacija u kulturi od međunarodnog značaja, od čega skoro 50 posto u oblasti kreativnih industrija (u oblasti izdavaštva ima ih oko 27 manifestacija, u oblasti filma oko 17, muzike 15 itd.). 

 

Navodeći da finansijski instrumenti najbolje oslikavaju prioritete u kulturnoj politici koja se vodi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, kaže da je u Federaciji BiH prioritet kulturno nasljeđe na koje se izdvaja oko 30 posto ukupnog budžeta, kao i pojedini segmenti kreativnih industrija (filmsko stvaralaštvo i izdavaštvo) koji učestvuju sa oko 35 posto. 

 

- Za razliku od toga na nivou entiteta Republika Srpska podrška institucionalnim sferama kulture je dominanta (oko 80 posto ukupnih sredstava), dok su kreativne industrije u smislu finansiranja produkcije marginalizovane. Tako, naprimjer, pomoć snimanju filmova sporadično iznosi oko 50.000 eura - kazala je Mikić. 

 

Govoreći o pozicioniranju izvoznih potencijala BiH u domenu kreativnih usluga u odnosu na zemlje iz regiona kaže da su „izvozni prihodi koje BiH ostvari od kreativnih usluga za sedam puta manji od onih koje u istoj oblasti ostvari Makedonija, za 50 puta su manji od onih koje ostvari Hrvatska i za 20 puta manji od onih koje ostvari Srbija“. 

 

Sve to, zaključuje izvršna direktorica Grupe za kreativnu ekonomiju Hristina Mikić u razgovoru za Fenu, ukazuje da su kreativne industrije BiH isključivo usmjerene na domaće tržište i da mali dio svojih prihoda ostvaruju kroz plasman na strana tržišta.

 

Izvještaj Kreativne industrije u BiH: mogućnosti i perspektive razvoja nastao je u okviru regionalnog kooperacionog projekta i Programa E761. Njegov osnovni cilj je da pruži osnovu za dalji sistemski razvoj kreativnim industrijama u BiH. 

 

Program E761 nastao je 2004. godine, a od 2009. je regionalni (Srbija-BiH) program podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva u kreativnim industrijama i neprofitnom sektoru, kojeg čine organizacije civilnog društva iz Srbije i BiH.