29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Oktobar 2013 04:53

Dvadeset godina Medike

U Zenici se jučer i danas održava dvodnevna konferencija povodom 20 godina djelovanja Medike Zenica pod nazivom „Od inicijative do profesionalnih servisa-20 godina rada sa ženama i djevojkama preživjelima ratne traume“.

 

Ciljevi konferencije, su među ostalim, razmjena iskustava i diskusija o rezultatima u toku dvije decenije pružanja podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja, prepoznavanje problema i prepreka u toku realizacije aktivnosti, te sljedeći koraci i budući izazovi u radu sa ratnim seksualnim nasiljem, izjavila je Sabiha Husić, direktorica Medike.

 

- Naš zajednički rad se nastavlja i ova konferencija pomoći će da se čuju zahtjevi bosanskih žena, ukazala je Monika Hauser, osnivačica Medike mondiale. Šokirana masovnim silovanjima bosanskih žena, doktorica Hauser se krajem 1992. godine uputila u ratom zahvaćeno područje bivše Jugoslavije,a nedugo nakon toga, u aprilu 93. godine, zajedno sa 20 lokalnih psihologinja, doktorica, teologinja, sociologinja, medicinskih sestara, otvorila je centar za terapiju žena Medika-Zenica.

 

- Gospođa Hauser je među prvim ženama koje su stigle u BiH i jasno i glasno prepoznala i artikulisala da se ovdje događa agresija i genocid, podsjetila je Fadila Memišević iz NVO Društvo za ugrožene narode za BiH.

 

- Ja ne bih spominjala cifre ali podaci UN-a govore o 50.000 silovanih žena u BiH tokom rata, kazala je Memišević.Ona smatra da je i prije, a i danas vrlo važno govoriti istinu o onome što se desilo u BiH.Učesnici konferencije su predstavnici nadležnih institucija iz vlasti svih nivoa, nevladinih organizacija i udruženja, partnerskih organizacija, a pozdravne riječi i želje za uspješan rad skupa, uputili su zenički načelnik Husejin Smajlović i premijer ZDK, Munib Husejnagić.