20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Oktobar 2013 13:20

Savjeti putnicima u Brazil

Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribavljanja viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju, za sljedeće putne isprave.



Međutim, prema informacijama sa službene web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, onima koji žele putovati u zemlju u kojoj će se naredne godine igrati svjetsko fudbalsko prvenstvo, na koje se sinoć plasirala i reprezentacija BiH, savjetuje se oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta. 

Rizična zona su marginalni kvartovi („favelas“) svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilie. 

Ne preporučuje se vožnja noću po cestama zbog velikog rizika i lošeg stanja istih kao i loše rasvjete. 

Kada su u pitanju sanitarni uvjeti zbog epidemije žute groznice u pojedinim općinama u Brazilu savjetuje se obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja. Vakcina omogućava imunitet u trajanju od 10 godina, u slučaju osoba koje su se vakcinisale prije više od 10 godina, potrebna je revakcinacija. 

Između ostalog, treba izbjegavati tekuću vodu kao i svježe voće i povrće koje treba biti adekvatno oprano i dezinficirano. 

Kada je u pitanju najbolji način putovanja do Brazila, u Ambasadi Brazila u Sarajevu Feni je rečeno da su već dobili mnogo takvih pitanja, ali da nemaju takve informacije, te da bi na to pitanje najbolje mogle odgovoriti turističke agencije.