29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Avgust 2013 07:08

Najavljen rebalans budžeta ZDK

Vlada Zeničko dobojskog kantona /ZDK/ razmatrala je na svojoj sjednici radnu verziju rebalansa ovogodišnjeg budžeta.Rebalans je bio neminovan zbog finansijske dubioze,te obaveza koje svakodnevno pristižu.

 

Premijer Zeničko dobojskog kantona Munib Husejnagić je u izjavi za RTV Zenica istakao da je razmatrana radna verzija rebalansa budžeta u više verzija,pri čemu su ministrima date smjernice da se uklope u realne okvire. Razmatra se opcija kreditnog zaduženja kod banaka ili emisiji vrijednosnih papira kako bi se sanirala finansijska dubioza,kazao je premijer Husejnagić.

 

Rebalans budžeta bit će iznova razmatran naredne sedmice kao jedina tačka prije nego dođe na Vladu.Kantonalni premijer poručio je budžetskim korisnicima da svi moraju raditi na uštedama.Svi trebaju zaboraviti na neracionalna trošenja,uključujući i rad komisija.Premijer Husejnagić je naglasio da još nije razmatrana odluka o isplati regresa budžetskim korisnicima.

 

-U ovom trenutku ne može se reći ni da će biti ni da neće, pri čemu još nismo spremni za donošenje odgovarajuće odluke o tome,dodao je premijer.Vlada je razmatrala i dvije odluke koje se odnose na deblokadu kreditno garancijskog fonda koji se realizuje preko Biznis servis centra ZDK,odnosno Investiciono-komercijalne banke Zenica,a čija sredstva iznose oko 800 hiljada konvertibilnih maraka,namijenjenih razvoju privrede.