25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Avgust 2013 04:03

Upozorenje Eko foruma

Zeničko Udruženje Eko forum upozorilo je danas na nedopustivo kašnjenje u realizaciji obaveza iz okolinskih dozvola za pogone kompanije ArcelorMittal. Nove zahtjeve, zajedno sa analizom stanja i prijedlogom rješenja uputiće nadležnima na lokalnom, kantonalnom i nivou Federacije. 

 

- Neke od okolinskih dozvola ističu iduće godine i pitanje je hoće li biti moguće osigurati nastavak rada pogona i time održati postojeći broj zaposlenih u ArcelorMittalu, - upozorio je predsjednik Eko foruma, Samir Lemeš, dodajući kako nikome nije u interesu zatvaranje pogona kompanije, već svođenje zagađenja u zakonske okvire. 

 

- Sve do sada bila je krpaža, vrlo malo urađeno je na ozbiljnijem smanjenju emisija zagađenja, sve se čini da se kupi vrijeme, - ocijenio je Lemeš. Federalno ministarstvo okoliša i turizma nikada nije objavilo Izvještaj o realizaciji obaveza iz okolinskih dozvola, iako je najavilo da će to učiniti do kraja maja ove godine. 

 

- Bitno je da znamo ove podatke, jer ne znamo dokle ćemo trpiti zulum zagađivača!, - izjavio je dr Harun Drljević, upozorivši da nam je uskoro ponovo trpiti loše vremenske prilike i još gore zagađenje. 

 

Od Zavoda za javno zdravstvo zatražio je da se prihvati posla izrade studije utjecaja zagađenja na zdravlje stanovništva, kojom bi se odgovorilo na pitanja o tome koliko je slučajeva kancera i drugih oboljenja probavnog i respiratornog sistema vezano za zagađenje zraka, vode i zemljišta.  

 

Ukoliko se ne postupi prema zahtjevima istaknutim još na protestima u decembru prošle godine, uslijediće još masovnije demonstracije, najavljeno je. Od Općinskog vijeća zatraženo je i da se konačno izjasni o tome koje je rješenje za grijanje grada, za Zeničane najpovoljnije. Mittalu je očito stalo do profita. Kratkoročna rješenja nisu im isplativa, jer još se ne zna koje će od četiri trenutno aktuelna projekta za sistem gradskog grijanja, prihvatiti Općinsko vijeće. Jedna od predloženih alternativa je korištenje zemnog plina za vrijeme sezone grijanja, energenta koji znatno manje zagađuje okoliš. Od Općinskog vijeće zatraženma je tematska sjednica o grijanju grada.

 

rtvze