29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Avgust 2013 03:37

Akcija roditelja OŠ Mak Dizdar

Vijeće roditelja Osnovne škole Mak Dizdar u Zenici i ove godine organizuje Sajam udžbenika, koji se održava u iduća tri dana u holu ove škole. Ovu aktivnost podržao je menadžment, koji već drugu godinu na ovaj način pruža mogućnost jednostavne nabavke školskih udžbenika za predstojeću školsku godinu. Hoće li to postati zajednička praksa uz pomoć koje će za znatno manje novca i brige, Zeničani moći opremiti svoje đake za novu školsku godinu?! 

 

Pripremiti se za početak nove školske godine roditeljima redovno stvara brige, ali kada su tu međusobno razumijevanje među svim akterima školovanja vašeg djeteta, onda nabavka udžbenika postaje zabava. Praksu razmjene udžbenika pred početak školske godine uvela je osnovna škola Mak Dizdar. Direktor ove škole Mensur Milak kaže da nije u koliziji sa aktuelnom udžbeničkom politikom, prema kojoj škole imaju potpune autonomije u izboru udžbenika sa spiska koje odobrava Federalno ministarstvo obrazovanja, pred početak svake školske godine. Oni već godinama ne mijenjaju naslove. 

 

Sreća je na strani roditelja koji će umjesto stotinjak ili više konvertibilnih maraka, samo u ovoj zeničkoj školi platiti dvostruke manje novca. Predsjednik Vijeća roditelja, Samir Pojskić, nada se da će i drugi Zeniočani srediti stvar sa školama koje pohađaju njihovi osnovci. Kaže da su im se obraćali roditelji djece iz drugih zeničkih škola, koji bi voljeli da se ista praksa uvede i kod njih. - To je najviše do menadžmenta škola, - poručuje Pojskić. 

 

Više od 60 posto roditelja djece koja pohađaju osnovnu školu Mak Dizdar u Crkvicama prošle je godine na ovaj način obezbjedilo udžbenike za predstojeću školsku godinu. Ovaj put, očekuje se, biće ih i više. Djeca su obavezu oduševljeno prihvatila. 

 

Desetak izdavača konkuriše za izbor njihovih udženika u predstojećoj školskoj godini. Direktor škole Mak Dizdar kaže da nema pritisaka od strane izdavačkih lobija, jer u sastavu naslova, koji su već godinama isti, ima ponešto od svakog od njih.

 

(S.S. rtvze)