28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Juni 2013 07:45

Moja formula sreće- Lotos

NVO "Lotos" Zenica je pokreno novi projekat. Koordinator projekta je DAMIR ČAMPARA - NVO "Lotos" Zenica sa novim projektom "Moja formula sreće - altruizam u praksi" 

 

Problem u lokalnoj zajednici: Djeca i mladi su u slobodno vrijeme sve više pred televizorom ,internetom ,gube žive socijalne kontakte i primaju virtualne informacije koje promovišu nasilje i zlostavljanje. Oni gube sposobnosti za spontanu igru i gube socijalne kontakte i ne znaju stvarati spontana prijateljstva. Večina dostiže u položaj graničnih stanja sa mentalnom bolešću-pseudo autizam!

 

Razlog i značaj projekta za lokalnu zajednicu: Sve manje čitanja knjiga ,gubitak kulture govora i sklonost delikvenciji različitih vidova su razlog našeg projekta kao i prevencija prosijačenja koja se javlja periodično kod domske djece. U ovom projektu mladi volonteri pišu svoje protofolije i svoje diplomske radove. Na taj način njihovi radovi nisu prepisani iz knjiga nego su rezultat vlastitog iskustva i originalni.

 

Ciljevi projekta su: Poboljšanje usmenog i pisanog govora, čitanje i pisanje ćirilice i latinice ,stvaranje novih prijateljstava i njegovanje horskog pjevanja.

 

Ciljna grupa: Djeca i mladi od 6-22 godine iz porodica sa jednim ili višestrukim problemima tj. djeca i mladi iz JU "Dom porodica" Zenica.

 

Projekat "Moja formula sreće - altruizam u praksi" NVO "Lotos" Zenica traje 6 (šest) mjeseci sa dodatnim edukativnim radionicama i okruglim stolovima.

 

Svi zainteresovani učenici srednjih škola (prva i druga gimnazja, KŠC gimnazija ,medicinska škola) i studenti Univerziteta Zenica (Filozofski fakultet, Islamsko pedagoški fakultet ,Zdravstveni fakultet) mogu dobrovoljno se uključiti u projekat "Moja formula sreće - altruizam u praksi" NVO "Lotos" Zenica i volontirati steći iskustvo.

 

Zajednica dobija mlade koji su motivisani za dalje učenje i rad na sebi ,motiviraju se za više ciljeve u životu i uviđaju da prosijačenje delikvencija nisu poželjne pojave u životu.

 

Projekat podržala Općina Zenica- Služba za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu.

Koordinator projekta je DAMIR ČAMPARA ,a supervizor  prim.dr.mr.sci. Aiša Hadžihalilović-Smailbegović.