20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Juni 2013 14:33

CCI o radu vlasti u ZDK

Negativni trendovi koji se dešavaju u svim sferama života ne pokazuju da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona imala puno uspjeha u rješavanju problema sa kojima se građani susreću - ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI) koji su danas u Zenici prezentirali rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine ZDK-a za prva tri mjeseca ove godine. Kako navode u CCI-ju, ukupan broj registrovanih nezaposlenih osoba u ovom kantonu sa stanjem februar 2013. godine iznosio je 69.678 osoba što je u odnosu na isti mjesec 2012. godine više za 2,9 posto ili za 1.957 osoba koja traže zaposlenje. 

 

U ukupnom broju registrovanih nezaposlenih osoba koje traže zaposlenje u Federaciji BiH za februar 2013. godine (386.432 osoba), ZDK učestvuje sa 18 posto. Prema izvještaju CCI-ja, u periodu od 1. januara do 31. marta ove godine, održano je devet sjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uz devet redovnih sjednica, održana je i jedna vanredna. Do kraja prvog kvartala 2013. godine, Vlada ZDK-a je na sjednicama razmatrala 343 tačke, što u prosjeku predstavlja 19 tački po sjednici. Od 104 mjere iz Programa rada Vlade ZDK, koje su bile planirane za period januar-mart 2013. godine, usvojeno je 70 mjera, odnosno 67 posto. 

 

Kada je u pitanju realizacija programa rada po ministarstvima, maksimalan procenat realizacije programa rada imala su, navodi CCI, tri ministarstva u Vladi ZDK. Radi se o Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravosuđa i uprave i Ministarstvu privrede. Kao i prilikom usvajanja programa rada u prethodnim godinama, i Skupština i Vlada ovog kantona su, kako su ustvrdili u CCI-ju, kasnile sa donošenjem programa rada. Programom rada Vlade ZDK za 2013. godinu planirano je donošenje 184 mjere, među kojima i 18 zakona, što je veći broj u odnosu na prošlu godinu kada kada je Vlada planirala donošenje 165 mjera, od čega i 12 zakona. 

 

Ipak, broj planiranih zakonskih rješenja u 2013. znatno je manji nego u 2011. godini, kada je Vlada planirala donošenje 24 zakona, navodi se u izvještaju CCI-ja. Dodaje se kako Vlada ZDK nije osigurala sredstava da bi Skupština ZDK tokom 2013. godine uvela sistem elektronske evidencije prisutnosti i glasanja poslanika, čime je umanjena mogućnost uvida javnosti u nivo odgovornosti poslanika u obavljanju javne funkcije. Kada je u pitanju realizacija Programa rada Skupštine za 2013. godinu, od 96 mjera koliko ih je ukupno planirano za cijelu godinu, za period januar-mart 2013. godine planirano je razmatranje je 20 mjera, od čega je realizovano 13, odnosno 65 posto. 

 

Najviše pažnje poslanika u Skupštini ZDK izazvalo je, dodaju u CCI-ju, razmatranje Izvještaja o radu Vlade ZDK u 2012. godini. U periodu januar-mart 2013. godine, poslanici u Skupštini ZDK postavili su ukupno 47 poslaničkih pitanja i pokrenuli sedam inicijativa.  Najveći broj poslaničkih pitanja i inicijativa upućen je prema Vladi ZDK i premijeru Vlade, kao i prema Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline, po 10, slijede Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo zdravstva sa po 5, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice sa po 4 pitanja i inicijative. Najveći broj poslaničkih pitanja i inicijativa, po četiri, imali su Hasan Handžić (SBiH), Almedin Aliefendić (SDA), Džemal Bećirhodžić (SDA) i Adnan Jupić (SBB). 

 

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je do kraja decembra 2012. godine, kako to nalaže Zakon o budžetima Federacije BiH, usvojila Budžet za 2013. godinu. Budžet ZDK za 2013. je usvojen u iznosu od 272.940.700 KM. 


foto: J. Hadžić