26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Juni 2013 08:02

Klinika medijskog prava na UNZE

U organizaciji međunarodne organizacije Internews u Bosni i Hercegovini i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici po prvi put na našem fakultetu je organiziran klinički koncept pravnog obrazovanja - Klinika iz medijskog prava. Kroz pet četverosatnih radionica, dvadeset i dva studenta s III godine I ciklusa studija Pravnog fakulteta imali su priliku slušati i aktivno učestvovati u radionicama najpozvanijih stručnjaka iz predmetne oblasti u praksi u Bosni i Hercegovini. 

 

Kao znak velike podrške ovom akademskom projektu, Pravni fakultet je potpisao Memorandum o razumijevanju s organizacijom Internews u Bosni i Hercegovini, te je na sjednici Naučno-nastavnog vijeća fakulteta dopunio svoj nastavni plan i program za I ciklus studija, uvrstivši medijsko pravo kao izborni predmet na našem fakultetu. Ovim je fakultet još jednom pokazao spremnost i otvorenost ka novim i modernim izazovima, uvođenjem jednog novog predmeta izučavanja, kao i predstavljanjem novog koncepta i modela obrazovanja budućega pravnika. 

 

Posljednja radionica održana je 29. maja 2013. na Pravnom fakultetu, koja je predstavljala simulaciju suđenja, pri čemu su studenti bili podijeljeni u grupe, zastupajući tužitelje i tužene u slučajevima koje su prethodno dobili. Sudije, Mehmed Halilović i Amer Džihana kao predstavnici Internewsa, i Enis Omerović kao predstavnik i koordinator projekta ispred Pravnog fakulteta, ocijenili su njihove prezentacije i pravnu argumentaciju, te na kraju izabrali i najbolje govornike: Samira Radončića i Lejlu Zilić. Svi studenti su pokazali zavidan nivo znanja i uložili veliki trud u pripremu za ovu simulaciju suđenja, te je zaključak da su spremni i za završni ispit iz medijskog prava čiji je nosilac doc. dr. Spahija Kozlić. Na posljednjoj radionici upriličena je i svečana dodjela certifikata studentima, koji će ih svakako motivirati za daljnji rad i usavršavanje.