02 Decembar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Maj 2013 17:37

Delegacija ZDK u Srebrenici

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona sastavljena od poslanika Skupštine na čelu sa Sretkom Radišićem, predsjedavajućim i članova Vlade Kantona posjetili su prošle subote (11. 05. ) Srebrenicu. Oni su obišli Memorijalni kompleks Potočari gdje su ujedno prisustvovali i historijskom času, a potom su posjetili Spomen muzej u Fabrici akumulatora i odgledali dokumentarni film o tragičnim zbivanjima u Srebrenici 1995. godine.

Nakon toga, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković upriličio je prijem za delegaciju Zeničko-dobojskog kantona. On je, prije svega, zahvalio na posjeti i interesovanju kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona za trenutnu situaciju u Općini Srebrenica te ih upoznao sa osnovnim podacima o privrednim, političkim i društvenim tokovima na ovom području.

Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine, zahvalivši na prijemu kazao je da su Potočari mjesto hodočašća koje bi trebao posjetiti svaki građanin ove zemlje i iskazati dužno poštovanje i zahvalnost svima onima koji su dali svoje živote za današnju državu, suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Poslije prijema u Općini, delegacija Kantona prisustvovala je vjerskom programu u Potočarima gdje se susrela i sa majkama Srebrenice, na čelu sa Hatidžom Mehmedović, predstavnicom Udruženja majki Srebrenice.

U povratku, delegacija Zeničko-.dobojskog kantona obišla je i nanu Fatu Orlović u čijem dvorištu je izgrađena pravoslavna crkva. Nana Fata zahvalila je delegaciji Kantona na posjeti te u srdačnom razgovoru sa skupštinskim poslanicima i ministrima ispričala o načinu života u ovom kraju poslije rata te o zbivanjima i njenoj borbi da povrati svoje zemljiište i imanje.

 

Press služba ZDK