19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Maj 2013 06:42

Pogrešnom javili za smrt oca!

Zavidovićanin Izet Džinić (57) čitav život će pamtiti neugodnost, koju mu je prouzrokovalo osoblje Odjela za interne bolesti Kantonalne bolnice Zenice. Naime, iz bolnice su ga obavjestili da mu je otac umro, da bi, kad je stigao da preuzme tijelo, oca zatekao kako sjedi na krevetu! Izetov otac Ramo (86) danima leži na Intenzivnoj njezi ovog odjela u teškom, ali stabilnom stanju. 

 

- U ponedjeljak sam mu bio u posjeti i uvečer (preksinoć) me je nazvala, preko centrale Bolnice dežurna sestra sa odjela, te obavjestila da je otac umro. Provjerili smo, nazvali broj sa kojeg je zvala, a onda sam obavijestio braću i rodbinu koja je van države, priča nam Izet, još u šoku. S obzirom da je obavješten o «proceduri preuzimanja tijela» Izet jučer ujutro ponovno zvao bolnicu, nego je u lokalnom Medžlisu islamske zajednice u Zavidovićima organizovao dženazu, izradio smrtovnice, a u međuvremenu su stigli i preostala dva Ramina sina, Hasan i Mihret, koji rade u Austriji i Hrvatskoj. 

 

- Sa vozilom pokopnog društva sam stigao u bolnicu i na odjelu mi je sestra rekla – otac je tu, čeka vas. Pogledao sam u nju, a onda kroz vrata i ugledao oca kako sjedi na krevetu. Nisam mogao vjerovati da su mogli napraviti takvu grešku. Ubrzo se ustanovilo da je umro čovjek do njega, a da je medicinska sestra napravila grubu grešku, pozvavši pogrešnu porodicu.  Ubrzo je Izeta primio direktor bolnice Abdulah Granić, koji mu se lično, i u ime osoblja, izvinuo za neugodnosti koje je doživio. 

 

- Naložio sam da se prikupe svi podaci o osoblju, stanju i grešci koja je počinjena, kao i proceduri koja nije urađena valjano. Ovu grešku ne možemo popraviti, ali možemo uozbiljavanjem stanja spriječiti da nam se ovo ponovi, kazao je za naš list v.d. direktora KBZ dr. Abdulah Granić.  Izet je zamolio rodbinu da poskida smrtovnice, a prijatelje i rođake koji dolaze da izraze saučešće obavještava telefonom da je otac «živ i dalje u bolnici». Na upit da li će pokrenuti dalje pravne korake i tražiti barem da mu bolnica namiri troškove koje je imao oko organizacije dženaze i prijevoza tijela umrlog, Izet kaže da je «sad najbitnije da se smiri i povrati iz šoka», a da će o svemu razmišljati u narednim danima. 

 

Da stvar bude gora, djeca uistinu umrlog pacijenta su došla ocu u posjetu, ne znajući da im je otac umro još u ponedjeljak uvečer. 

- Sjedio sam kod direktora, kada je stigao sin stvarno umrlog pacijenta, koji je ležao do mog oca. I ta porodica je šokirana da se moglo dogoditi tako nešto, priča nam Izet.